Mänskliga rättigheter
Kravet på teknikjättarna: Kontrollera kobolt-leverantörerna
Publicerad: 30 augusti 2016, 10:01
Människorättsorganisationer varnar för att kobolt, en metall som bland annat används i mobilbatterier, bryts i konfliktområden där barn- och slavarbete är vanligt.
Den internationella kritiken mot utvinningen av kobolt ökar och enligt den amerikanska tv-kanalen CNBC kan metallen nu komma att föras upp på listan över konfliktmineraler. Kritiken kommer efter avslöjanden från Amnesty som pekat ut 16 multinationella teknikbolag som användare av underleverantörer i Demokratiska Republiken Kongo där metallen huvudsaklingen bryts och där barn- och slavarbete är vanligt förekommande i gruvorna.
De mest kända konfliktmineralerna är tantal, tenn, guld och tungsten. För dessa finns regelverk som säger att de företag som handlar med metallerna måste ha extra bra kontroll på sin leverantörskedja. Men nu höjs kraven på att även kobolt bör omfattas av reglerna. Kobolt används bland annat i de återvinningsbara batterier man hittar i mobiltelefoner, bärbara datorer, elbilar, flygplan och elverktyg.
I vintras visade en rapport från Amnesty att det kinesiska mineralföretaget Zhejiang Huayou Cobalt köpte kobolt från gruvor i DRC där barnarbetare användes i produktionen. Enligt Amnesty såldes metallen vidare för att användas i batterier hos batteritillverkare i Kina och Sydkorea. Batteritillverkarna försåg 16 multinationella teknikbolag med batterier, bland dessa Apple, Samsung, LG och Volkswagen. Som svar på Amnestys rapport uppgav Apple att man skulle undersöka om den metall som fanns i deras produkter kom från DRC.
Konsultfirman Verisk Maplecroft säger till CNBC att de företag som köper råmaterial från fattiga länder i Afrika och Asien löper risk att komma i kontakt med underleverantörer som använder sig av barnarbetare, speciellt om man arbetar med leverantörer inom sektorer som teknikproduktion, gruvdrift, textilproduktioner och jordbruk.
För att få bättre kontroll över sina leverantörskedjor uppmanas företagen att vända sig till kontrollorganisationer som RCS Global. På så sätt blir det lättare att få insikt i underleverantörer i länder med svaga regeringar, oreglerad tillgång på arbetskraft och stora råvarutillgångar menar Verisk Maplecroft.
Lina Rosengren