tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

MR-lagstiftning i Tyskland och Norge – men EU skjuter frågan på framtiden

Publicerad: 15 juni 2021, 09:33

Norges riksdag, stortinget, klubbade förra veckan igenom en ny lag som sätter press på företagens arbete med mänskliga rättigheter.

Foto: John Erling Blad/ Wikimedia Commons

Förra veckan klubbade både Norge och Tyskland igenom egna lagar kring företags ansvar för mänskliga rättigheter. Sverige följer dock EU som valt att skjuta frågan på framtiden.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Både Norge och Tyskland klubbade i förra veckan igenom egna lagar kring företags ansvar för mänskliga rättigheter. I EU meddelade emellertid EU-kommissionen att förslaget om så kallad human rights due diligence, HRDD, blir försenat. Ett förslag skulle lagts fram före de europeiska semestrarna, men nu kommer ett förslag tidigast att läggas fram under hösten. 

Enligt det norska lagförslaget, som röstades igenom i stortinget på torsdagen, kan företag som bryter mot reglerna straffas med böter. Företagen kan dock inte avkrävas ansvar i domstol. 

Den tyska lagen som röstades igenom på fredagen och som träder i kraft 2023 slår fast att företag måste utreda riskerna för mänskliga rättigheter genom hela sin leverantörskedja. I lagen finns inga straffsatser, i stället ska en ytterligare lag tas fram där man tydligare definierar rättsliga åtgärder.

Att EU inte lyckas lägga fram ett eget lagförslag kan enligt tidningen Omvärlden, som följt frågan i ett stort antal artiklar, bero på hård lobbying från företag och branschorganisationer som motsätter sig nya krav. 

”Vi vet inte riktigt varför. Kanske kan det bero på att det pågår lobbying från starka företag som inte tycker om idén. EU-kommissionen behöver titta på de här lagarna och lägga in en högre växel”, säger Ulrika Sandberg, sakkunnig i företag och mänskliga rättigheter hos Amnesty International Sverige, till tidningen Omvärlden.

Utöver Norge och Tyskland finns HRDD-lagstiftning i dag på plats i Frankrike, Nederländerna, Storbritannien och Schweiz. Sveriges regering har valt att invänta EU:s kommande regelverk. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev