måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Myndighet ska motverka rasism mot samer

Publicerad: 6 februari 2023, 10:43

Foto: Heiko Junge/TT/NTB

I dag är det samernas nationaldag och gemensam flaggdag för samer i Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, berättar att man har ett uppdrag att motverka rasism mot samer.

Ämnen i artikeln:

Social hållbarhet

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Nära hälften av alla unga samer är utsatta för rasism, bland annat osynliggörs de och får utstå trakasserier, hot och våld. Det berättar Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, i dag på samernas nationaldag. Myndigheten har fått regeringens uppdrag att förebygga och motverka rasism mot unga samer.

Enligt MUCF är unga som tydligt uttrycker sin samiska identitet mest utsatta för rasism. Bland renskötare uppger så många som 70 procent att de blivit illa behandlade och hatbrott kan ske bland annat genom att människor plågar och skjuter renar. Det förekommer till och med dödshot mot unga samer enligt MUCF. 

”Den utsatthet som unga samer upplever påverkar deras liv på många sätt. Det påverkar skolgång och introduktionen till arbetslivet, tilliten till vuxna och tilliten till samhällets institutioner men också deras framtidstro och hälsa. Utsatthet för rasism hindrar barn och unga från att få sina rättigheter tillgodosedda”, säger Lena Nyberg, MUCF:s generaldirektör, i en kommentar.

Myndighetens regeringsuppdrag ska delredovisas senast den 1 mars 2024 och slutredovisas senast den 14 februari 2025.

Läs mer här.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev