lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Över 100 företag vill snabba på EU-lagstiftning om mänskliga rättigheter

Publicerad: 10 februari 2022, 10:14

Foto: Skärmdump EU business statement Feb 2022.

Beslutet om ny EU-lag som kräver att företag ska respektera mänskliga rättigheter har skjutits upp flera gånger. Nu samlas över 100 bolag i ett upprop där de uppmanar EU att skynda sig.

Ämnen i artikeln:

CsrEu

Karin Tideström

karin.tidestrom@aktuellhallbarhet.se


Över hundra företag, investerare och affärsnätverk kräver i ett gemensamt uttalande att EU skyndsamt ska anta lagförslaget om due diligence för mänskliga rättigheter och miljö, mHREDD, inom initiativet för hållbar bolagsstyrning.

I mars 2021 beslutade EU-parlamentet att EU ska ta fram en ny lag om obligatoriska krav på företag att respektera mänskliga rättigheter. Sedan dess har processen gått långsamt och beslutet har skjutits på framtiden vid upprepade tillfällen. 

Bland de företag som undertecknat uttalandet finns bland andra Ericsson, Ikea och Haglöfs. I uttalandet lägger företagen fram fem huvudprinciper som bör vara med i lagstiftningen för att göra den effektiv. 

För det första vill företagen se en linjering av lagstiftningen med UNGP:s handlingsplan för företagande och mänskliga rättigheter, för alla företag som verkar inom EU oavsett bransch och storlek. För det andra vill de se krav på due diligence i hela värdekedjan.

Företagen vill även se högre ställda krav som adresserar oansvariga inköpspraktiker. Dessa bör vara förankrade högt upp i organisationen, även på styrelsenivå.

Den fjärde principen som företagen lyfter fram är meningsfull dialog med intressenter, bland annat arbetare och fackförbund. Sist men inte minst vill de se ett trovärdigt ansvarsutkrävande.

”Vi är fortsatt övertygade om att mHREDD-lagstiftningen kan komma att innebära ett paradigmskifte om den lyckas driva fram bättre villkor för människor och miljö i hela den globala värdekedjan ”, skriver förtagen i uttalandet.

Läs hela uttalandet 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev