lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Pensionsjättar behåller fonder trots larm om barnarbete

Publicerad: 24 mars 2014, 10:01

Trots larm om barnarbete i Stora Ensos leverantörsled väljer flera pensionsbolag att ha kvar bolaget bland sina etiska fonder.


Nyligen avslöjade Veckans Affärer och SVT:s Kalla Faktas att företag som arbetade för Stora Ensos leverantörer i Pakistan använde sig av barnarbetare. Trots det har flera stora pensionsfonder valt att inte rensa bort bolaget ur sina hållbarhetsfonder.

Stora Enso har tidigare marknadsfört sig som ett ansvarsfullt bolag och har därför ingått i flera olika fonder för hållbart sparande, så kallade etiska fonder. Men efter att Nordea studerat bolagets verksamhet i Guanxi i Kina valde man att sälja ut Stora Enso ur sin hållbarhetsfond eftersom man inte ansåg inte att bolaget levde upp till hållbarhetskraven. Även den norska pensionsjätten SPP och SEB har tidigare sålt ut Stora Enso ur sina hållbarhetsfonder.

Efter avslöjandet om barnarbete i Pakistan är flera fonder tveksamma till innehav i Stora Enso. Förra veckan beslutade Swedbank Robur att sälja ut Stora Enso från sina hållbarhetsfonder rapporterar TV4.

– Stora Enso visste hur vanligt det är att barn utnyttjas för att samla in returpapper i Pakistan. När de gick in i landet borde de ha haft dessa barns bästa för ögonen, men någon tydlig strategi för att förhindra barnarbete fanns inte, säger Anna Nilsson, chef för hållbarhetsanalys på Swedbank Robur till TV4.

AMF Pension, Folksam och KPA pension har valt att tillsvidare behålla innehavet i Stora Enso. Men Annelie Götbring, hållbarhetsansvarig på AMF, säger till Veckans Affärer att barnarbete strider mot AMF:s etiska principer. Därför har bolaget kallat representanter från Stora Enso till ett möte för att diskutera bolagets agerande och åtgärdsplaner.

På KPA pension menar man att man har större möjligheter att påverka Stora Ensos framtida arbete om bolaget behåller sina aktier i bolaget.

– Barnarbete är helt oacceptabelt. Vi har valt att behålla vårt ägande i Stora Enso men vi vill se en tydlig handlingsplan och resultat inom en snar framtid, annars säljer vi av, säger Eva Axelsson, hållbarhetschef på KPA pension, till Dagens Arbete.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev