Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Rapport: Staten och företag kör över samebyar

Publicerad: 7 juni 2021, 10:00

För första gången har forskare undersökt långsiktiga effekter av gruvors påverkar på rennäringen ur samebyars perspektiv. Trots att gruvan lades ner för 33 år sedan har det stor påverkan än idag - mycket på grund av den anlagda vägen som gjort området tillgängligt för turism.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Samebyarna kördes över i tillståndsprocessen för ny gruva för 45 år sedan. Nu varnar forskare för att samma sak verkar ske igen när gruvan är aktuell för att återöppnas.


Ämnen i artikeln:

ForskningGruvor

I två nya rapporter framkommer hur samer marginaliserades vid en gruvetablering i Västerbotten för 45 år sedan – och att samma mönster återupprepas nu när ett annat gruvbolag vill återöppna

Läs vidare –

starta din prenumeration.

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till alla artiklar på sajten
AH Direkt - omvärldsbevakning i din inkorg varje dag
Stort utbud av artiklar med stöd för strategiskt och praktiskt hållbarhetsarbete

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 4 495 kr/år (ex. moms) får du tillgång till alla våra digitala artiklar samt vår dagliga omvärldsbevakning som håller dig uppdaterad för bättre beslutsfattande. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har då möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

Starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in

Ämnen i artikeln:

ForskningGruvor

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.