söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Så avslöjades barnarbetet hos COOPs leverantörer

Publicerad: 6 augusti 2010, 09:45

Informationen om missförhållanden hos COOP:s leverantörer kom från den egna årsredovisningen. För Miljöaktuellt berättar miljö- och kvalitetschefen Per Rosenberg hur han ser på avslöjandet.

Ämnen i artikeln:

Coop

MS

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se


Tidningen Dagens nyheter "toppar" ekonomindelen den sjätte augusti 2010 med rubriken ”Barnarbete i fabrikerna” intill en stor bild på en COOP-affär i Sverige.

I det här fallet är källan till avslöjandet COOPs egen hållbarhetsredovisning. Inköpen i Asien görs av inköpsbolaget Intercoop, som ägs av konsumentkooperationerna i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Spanien och Italien – och på sidan 53 i 2009 års redovisning står det i en tabell att läsa att exempelvis 44 procent av leverantörsfabrikerna i Asien fått underkänt vid kontroller.

– Av de 513 leverantörsfabriker som Intercoop kontrollerade under 2009, så hade 43 allvarliga brister, så som misstankar om barnarbete, tvångsarbete och eller låsta brandutgångar. Coop i Sverige hade köpt från 13 av dessa fabriker. I dagsläget finns det inga varor i våra butiker från fabriker med allvarliga brister, säger Per Rosengren, miljö- och kvalitetschef för KF-koncernen.

Hur känns det att det var informationen i er egen årsredovisning som låg bakom den avslöjande artikeln?
– Vi är en demokratisk organisation och vår utgångspunkt är att vi ska vara så transparenta och öppna som möjligt i allt vi gör, säger Rosengren. På sätt sätter vi press dels på oss själva men också på branschen som sådan, säger Per Rosengren som dock är lite förvånad över uppståndelsen.

– Självklart tycker jag att det är viktigt att missförhållanden lyfts fram, men tycker det är lite märkligt att DN ”avslöjar” något som vi själva lyft fram och presenterat på ett tydligt sätt i vår årsredovisning som också går att läsa på på hemsida.

– Men det här hade vi så klart inte förväntat oss. Årsredovisningen för 2009 kom ju tidigt i våras, säger Per. Det är ju så klart bra att föra diskussionen kring de här frågorna. För varje år som går så tas de här frågorna på mer och mer allvar och situationen förbättras hos leverantörerna i takt med att allt fler ställer krav och problemen uppmärksammas.

Är det något som du skulle vilja göra annorlunda i 2009 års årsredovisning?

– Ja, det hade varit bra att ha med hur vi agerar när vi upptäcker att leverantörer inte lever upp till de krav som vi ställer. Det hade nog varit väldigt bra att ha haft med i redovisningen, säger Per och berättar om processen.

Som första åtgärd stoppas inköpen och leverantören ombeds rätta till problemen. Efter en tid görs en ny revision och om leverantören har vidtagit de åtgärder som krävs så återupptar vi inköpen igen. Om det inte har skett några förbättringar enligt våra krav så avbryter vi samarbetet, berättar Per. Att bara stoppa inköpen leder inte till några förbättringar.

Vilken skada tror du COOP:s varumärke tar av det här?
– Vi tror, på lång sikt, att öppenhet stärker varumärket.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev