fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Så ser partierna på företags ansvar för mänskliga rättigheter

Publicerad: 25 november 2020, 10:42

Biståndsorganisationen Diakonias partiledarenkät visar på flera positionsförflyttningar sedan valet 2018 i frågor som rör företag och mänskliga rättigheter.

Det finns ett brett stöd för en ny lag om företag och mänskliga rättigheter, öppenhet kring multinationella företags skatter och internationellt bistånd. Samtidigt backar några av partierna från löften de gav inför riksdagsvalet 2018. Det visar den enkät som biståndsorganisationen Diakonia låtit partiledarna besvara.


BA


Som uppföljning på Diakonias partiledarenkät från 2018 har samtliga partiledare fått besvara tre frågor om demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet. Där framträder ett ökat stöd för lagstiftning kring företags ansvar att respektera mänskliga rättigheter. Partiledarna är också i stort överens att multinationella företag öppet ska redovisa sina skatter och vinster för varje land som de är verksamma i, samt att Sverige fortsatt ska avsätta 1 procent av BNI till internationellt bistånd.  

Men samtidigt som stödet för biståndet är brett, har Sverige enligt Diakonian inte visat handlingskraft i frågan om företags ansvar att respektera mänskliga rättigheter. I nuläget finns ingen svensk lag som säkerställer att mänskliga rättigheter respekteras inom investeringar, handel och företagsverksamhet. Detta trots att stödet bland riksdagspartierna för en ny lagstiftning i frågan ökar genom att de två större partierna Centern och Socialdemokraterna tagit ställning i frågan.     

Detsamma gäller regeringens position i skatteflyktsfrågan. Enligt Diakonian innebär den nuvarande svenska positionen i praktiken att Sverige blockerar förslag på gemensamma EU-regler som möjliggör för ökad insyn i multinationella företags betalning av skatt.

”Världen har inte råd med skatteflykt. Särskilt inte i kölvattnet av pandemin då behoven av att bygga upp länder med egna resurser inom framför allt sjukvård och utbildning är mycket stora”, säger Lena Ingelstam, generalsekreterare för Diakonia, i en kommentar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev