Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Så vill civilorganisationer ställa MR-krav på företag

Publicerad: 2 september 2020, 08:54

Sverige saknar bindande regler som kräver att företag respekterar mänskliga rättigheter, menar en rad civilorganisationer.


Inför en så kallad Human Rights Due Dilligencene-lagstiftning, granska AP-fonderna och driv på upphandlande myndigheter att ställa krav på mänskliga rättigheter. Det vill en rad civilorganisationer som tillsammans tagit fram rekommendationer kring företagande och mänskliga rättigheter. I sin rapport skriver organisationerna bland annat att Sverige saknar bindande regler som kräver att företag respekterar mänskliga rättigheter utanför landets gränser. Regeringen uppmanas därför att aktivt arbeta för en lag som gör det obligatoriskt för svenska företag att genomföra en så kallad Human Rights Due Diligence, HRDD, i enlighet med FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter.

Civilorganisationerna uppmanar samtidigt regeringen att följa upp hur Första-Fjärde AP-fonderna implementerar efterlever Parisavtalet, internationella konventioner och andra folkrättsliga förpliktelser.

Dessutom bör ansvaret förtydligas för upphandlande myndigheter att krav ska ställas på leverantörer att respektera mänskliga rättigheter och att kraven ska följas upp.

Läs rapporten ”Barometer 2020” 

 

 

 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.