Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag05.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Mänskliga rättigheter

Skoföretagen som är bäst och sämst på att stoppa tvångsarbete i leverantörsleden

Publicerad: 6 December 2018, 14:04

Adidas är bäst i skobranschen på att förhindra tvångsarbete i leverantörskedjan, enligt en ny studie.

Foto: Bruce Emerling/ Pixabay

Köpare av skor från Prada löper störst risk att bära skor som är tillverkade av tvångsarbetare.


Ämnen i artikeln:

Barnarbete

Köpare av skor från Prada och Salvatore Ferregamo och personer som handlar skor i butikskedjorna Skechers, Foot Locker, Eclat Textile och Yue Yen löper störst risk att bära skor som är tillverkade av tvångsarbetare.

Det hävdas i  den årliga rapporten “Apparel & Footwear Benchmark Findings Report” där de nämnda företagen presterade lägst av 47 granskade skotillverkare och skoförsäljare. Rapporten kommer från organisationen Know The Chain vars uppdrag är att granska arbetssituationen i de globala företagens leverantörsled.

Bäst bland skoföretagen på att förhindra tvångsarbete i leverantörsleden var Adidas, som lyckades samla 92 av 100 möjliga poäng i rapporten. På andra plats kom Lululemon med 89 poäng av 100. Know The Chain skriver att en viktig orsak till att just Adidas och Lululemon placerade sig i topp var att dessa skoföretag är de enda i branschen som kräver att samtliga leverantörer enbart använder direktanställningar i sina fabriker. Genom att arbeta med direktanställda lyckas Adidas och Lululemon i stort sett helt undvika exploatering av personal genom bemanningsföretag.

Läs rapporten “Apparel & Footwear Benchmark Findings Report”

Ämnen i artikeln:

Barnarbete

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.