tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Starka reaktioner efter gruvbeslut – Greta Thunberg: ”Rasistiskt”

Publicerad: 22 mars 2022, 13:33

Området där gruvan i Gallók/Kallak, Jokkmokks kommun, kan komma att ligga.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Miljön och samers rättigheter körs över med gårdagens besked, menar miljö- och människorättsorganisationer.
”Företags rättigheter kan inte gå före urfolksrättigheter och miljöns välstånd”, uppger en miljöorganisation.

Ämnen i artikeln:

Gruvor

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Texten har uppdaterats

Miljö- och människorättsorganisationer som Naturskyddsföreningen och Amnesty reagerar starkt på beskedet att Beowulf Mining får klartecken till sin ansökan för Kallakgruvan. Något som enligt Naturskyddsföreningen riskerar leda till stora problem för rennäringen och miljörisker i ett känsligt område. 

”Gruvan kommer att förstöra miljön i det värdefulla området under väldigt lång tid. Förutom rennäringen vore det att bättre att satsa på grön turism i området, i stället för att bygga en gruva”, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, i en kommentar och menar att många tunga svenska och internationella instanser har pekat på de stora riskerna.

Amnestys människorättsjurist Johanna Westeson skriver samtidigt på Twitter att organisationen djupt beklagar att regeringen sagt ja till järnmalmsgruvan.

”Det är INTE att respektera #FPIC och urfolksrätten & inte att lägga grund för försoning mellan staten & och det samiska folket”, skriver hon i sitt inlägg.

Beowulf Mining, moderbolag till Jokkmokk Iron Mines som driver Kallakprojektet, välkomnar beslutet och menar att gruvan kan drivas med hänsyn taget till miljön och andra intressen.

”Jag är tacksam till den nya näringsministern för att han gett företaget förtroendet att föra Kallakprojektet framåt. Tilldelningen av koncessionen är helt enkelt en efterlängtad milstolpe på utvecklingstidslinjen och vi ser nu fram emot miljötillstånd”, säger vd:n Kurt Budge i ett pressmeddelande.  

Han uppger vidare:

”Beowulfs ambition är att bygga en så hållbar gruva som möjligt. Jag är övertygad om att det inte finns något bättre land än Sverige att förverkliga denna vision, där gruvdrift kan ske i balans med miljön och intressenternas intressen till nytta för samhället.”

Gruvnäringens branschorganisation Svemin säger att de har väntat på beslutet i nio år och är lättade över gårdagens besked. De ifrågasätter om det är klokt av regeringen att slå fast så omfattande och detaljerade villkor redan i koncenssionsskedet, men behöver analysera närmare vad det betyder för gruvnäringen.

”Att regeringen nu beviljat bearbetningskoncession för Kallak minskar inte behovet av en ordentlig översyn av hela det rådande systemet. Sveriges rika berggrund ger unika möjligheter att hållbart utvinna de metaller klimatomställningen är helt beroende av. Vi är redo att framtidssatsa med miljardinvesteringar”, säger Maria Sunér, vd för Svemin, i en kommentar.

Jordens Vänner ansluter till miljöorganisationernas starka kritik. 

”Företags rättigheter kan inte gå före urfolksrättigheter och miljöns välstånd”, uppger organisationen i ett pressmeddelande. 

Nastaran Zargari, ordförande för Jordens Vänner, säger i en kommentar att regeringens besked är allvarligt, framför allt ”med tanke på att all fakta om hur olyckliga konsekvenserna av projektet kan bli har lagts fram så tydligt, och hur så otroligt många människor protesterat mot detta i så många år”.

Aktivisten Greta Thunberg skriver på Twitter att Sverige i och med regeringens beslut bekräftade sitt ”kortsiktiga, rasistiska, koloniala och naturfientliga förhållningssätt”. 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Twitter är blockerad under “Visa våra partners”.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev