fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Stor saknad efter hållbarhetsprofil

Publicerad: 22 september 2021, 14:13

John Ruggie, 1944-2021. Foto: Wikimedia Commons

John Ruggie som gått bort 76 år gammal hyllas brett. Efter sig lämnar han bland annat de så kallade Ruggie-principerna kring företag och mänskliga rättigheter.

Ämnen i artikeln:

FnSocial hållbarhet

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Röster från FN, ledande universitet, människorättsorganisationer och Sverige har den senaste veckan hyllat hållbarhetsprofilen John Ruggie som avled förra veckan, den 16 september, 76 år gammal. John Ruggie var bland annat professor på Harvard och är mest känd som upphovsman till de så kallade Ruggie-principerna, det vill säga FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter som lanserades 2011. Han var även den person som tillsammans med Kofi Annan och Georg Kell la grunden för världens största nätverk för hållbart företagande, FN:s Global Compact, år 2000.

I ett uttalande skriver nu Sanda Ojiambo, vd för Global Compact, att John Ruggies inverkan på näringslivet och mänskliga rättigheter inte kan överskattas. GRI:s ordförande Eric Hespenheide minns John Ruggies arbete som att det ”sätter riktmärket för företag och andra organisationer runt om i världen att följa, och uppnå framsteg när det gäller företagens ansvarsskyldighet för de mänskliga rättigheterna”.

Från Sverige kommenteras John Ruggies bortgång från flera håll. Bland annat skriver organisationen Swedwatch på Twitter:

”Swedwatch sörjer John Ruggies bortgång, arkitekten bakom #UNGP och en sann ledare för #bizhumanrights. Låt oss hedra hans arv genom att främja och genomföra hans principer när vi förbereder oss för ett nytt årtionde av åtgärder”.

Läs mer om John Ruggies liv och arbete

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev