fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Svenska skoföretag kritiseras för bristande facklig dialog i leverantörsleden

Publicerad: 8 december 2020, 10:11

Fair Action har granskat de fyra nordiska skoföretagen Nilson Group, Eurosko, Vagabond Shoemakers och Scorett.

Foto: Getty Images

Svenska skoföretag uppger att de betalat avtalat pris på lagda ordrar till underleverantörer i Kina och Indien under pandemin. Däremot för inte alla en dialog med fack eller arbetsrättsorganisationer under krisen. Det visar ny granskning.


JR


Företag bör betala överenskommet pris för lagda ordrar, säkerställa att löner betalas ut till arbetare och dela den ekonomiska bördan för ökade hälso- och säkerhetsåtgärder. Det är människorättsorganisationen Fair Actions rekommendationer med anledning av coronakrisen till svenska företag som har leverantörsfabriker i fattiga länder. 

I en ny rapport konstaterar Fair Action att den svenska kläd- och skohandeln under 2020 backat med 17 respektive 30 procent jämfört med 2019 och att modeföretag därmed är en av de sektorer som drabbats hårdast av pandemin. Fair Actions rapport uppger att många företag reagerat med att dra tillbaka ordrar som redan börjat tillverkas, eller efterfrågat kraftiga rabatter från leverantörerna. Detta har i sin tur gjort att bland annat att uppemot 11 miljoner arbetare i lädersektorn i Indien och Kina fått bära en stor ekonomisk börda och att arbetare som redan hade några av världens lägsta löner fått det ännu sämre. 

I rapporten granskas de fyra nordiska skoföretagen Nilson Group, Eurosko, Vagabond Shoemakers och Scorett, som alla har underleverantörer i Indien och Kina. Alla de granskade företagen uppger att de betalat avtalat pris på lagda ordrar. Däremot får företagen i rapporten sämre betyg på att föra dialog med fack eller arbetsrättsorganisationer, en viktig och central åtgärd enligt FN:s riktlinjer för företagande och mänskliga rättigheter.

Läs ”Bearing  the Brunt of a Pandemic” 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev