måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Svenskar vill se krav på ansvar för mänskliga rättigheter

Publicerad: 6 oktober 2020, 09:12

Foto: Mostphotos

Sju av tio svenskar efterfrågar lagstiftning om företags ansvar för mänskliga rättigheter, visar en ny Sifo-undersökning.


Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Efter att civilorganisationer och företag efterfrågat lagstiftning som gör vissa delar av hållbarhetsarbetet obligatoriskt visar en ny Sifo-undersökning att sju av tio svenskar vill se en lag som kräver att företag respekterar mänskliga rättigheter. Enligt undersökningen som genomförts på uppdrag av Amnesty Sverige och Fairtrade Sverige vill svenskarna att en sådan lagstiftning ska omfatta företagens egna verksamheter och leverantörskedjor i Sverige såväl som utomlands.

”Sifo-undersökningen visar tydligt att en majoritet av svenska folket tycker som oss, det vill säga att vi behöver höja kraven på företags arbete med och respekt för mänskliga rättigheter. Nu vill vi se att regeringen agerar för en lag om företags respekt för mänskliga rättigheter”, säger Ulrika Sandberg, sakkunnig inom ämnet företag och mänskliga rättigheter på Amnesty Sverige, i en kommentar.

EU-kommissionen arbetar nu på ett förslag till ett sådant regelverk. Sveriges regering har än så länge varken varit aktiv i den processen, som andra medlemsstater driver aktivt, eller utrett en svensk lagstiftning, trots rekommendationer från Statskontoret och Agenda 2030-delegationen, menar Amnesty Sverige och Fairtrade Sverige.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev