onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Swedwatch: ”Lärdomar måste dras från Qatar-VM”

Publicerad: 17 november 2022, 13:34

På söndag drar fotbolls-VM i Qatar i gång. Researchorganisationen Swedwatch menar att sponsrande företag har en viktig roll att spela i att säkerställa mänskliga rättigheter. Foto: JESSICA GOW / TT

Företag som går in som sponsorer av sportevenemang behöver bli bättre på att agera i frågor som rör mänskliga rättigheter, det slår den svenska researchorganisationen fast i en ny rapport som släpps bara dagar innan fotbolls-VM i Qatar drar i gång.

Ämnen i artikeln:

Agenda 2030CsrEkologisk hållbarhetHållbara städer

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


När ett företag tar på sig sponsorrollen vid ett sportevenemang, då blir det evenemanget en del av företagets värdekedja, och därför är det ett måste att agera när mänskliga rättigheter påverkas negativt. Det här menar den svenska researchorganisationen Swedwatch som i veckan presenterar en ny rapport där fokus är på fotbolls-VM i Qatar som börjar nu på söndag.

Kritiken mot världsmästerskapet i Qatar har varit hård under lång tid, framför allt med anledning av de usla arbetsförhållandena under själva uppbyggnadsfasen. Olof Björnsson, researcher på Swedwatch och författare till rapporten, säger i en kommentar:

”Det måste dras lärdomar från det som nu sker i Qatar. För att undvika att sportevenemang i framtiden arrangeras till priset av att till exempel migrantarbetare utnyttjas måste sponsrande företag säkerställa att mänskliga rättigheter har en central roll inför och under de här evenemangen.”

I rapporten har Swedwatch listat flertalet rekommendationer. Bland annat handlar det om att företag måste inkludera frågan om mänskliga rättigheter i framtida sponsoravtal, och att företag även mer aktivt behöver bedöma de faktiska och potentiella riskerna när det gäller kränkningar av mänskliga rättigheter, samt också se till att de agerar på dessa risker.

Läs rapporten.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev