onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Tufft ställda krav får effekt

Publicerad: 19 mars 2015, 12:45

Sociala krav i upphandlingar kan vara ett framkomligt sätt att påverka undermåliga arbetsvillkor. Det visar en ny rapport från organisationen Swedwatch.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 19 mars.

Rapporten som gjorts i samarbete med British Medical Association (BMA), som är en brittisk fackförening för läkare och läkarstudenter, belyser sociala krav i upphandlingar och vilken effekt det fått på arbetsmiljön på ett antal fabriker i Pakistan som tillverkar kirurgiska instrument åt den svenska sjukvården.

Tidigare Swedwatch-studier har visat att produktionen är kantad av problem som till exempel barnarbete, farliga arbetsmiljöer och löner långt under lagstadgad miniminivå.

De svenska landstingen inledde 2010 ett nationellt samarbete med krav på schyssta arbetsvillkor i sina upphandlingar. Åtgärden som alltså vidtogs för fem år sedan har resulterat i positiva förändringar på fabriksgolven i Pakistan, visar Swedwatchs uppföljningsrapport. Lönerna ligger i dag på lagstadgade nivåer, övertiden är reglerad, barnarbete motverkas aktivt och arbetsmiljön har förbättrats.

En del utmaningar återstår, visar granskningen, som exempelvis att arbetarna saknar skyddsutrustning. Tillverkarna påpekar även att inköpspriserna har stått still trots att man har investerat i bättre arbetsförhållanden och samtidigt som lokala kostnader som elpriset har stigit kraftigt. Rapporten pekar på att den här typen av kostnader behöver beaktas av de svenska importörerna såväl som i upphandlingskontrakten, till exempel genom att använda en utvärderingsmodell som premierar seriösa leverantörer.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev