fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Tunga investerare sätter press på bolagens MR-arbete

Publicerad: 25 mars 2020, 07:45

Investerare kräver bättre MR-arbete från 95 företag. Foto: Pixabay

Efter en rankning av bolags arbete med mänskliga rättigheter skriver nu ett antal tunga investerare ett kravbrev till de lägst presterande bolagen.


JR


95 globala företag som presterat dåligt i den årliga rankningen Corporat Human Rights Benchmark, CHRB,  får nu ett brev från 176 internationella investerare med krav på bättring. Investerargruppen, som går under namnet The Investor Alliance for Human Rights och förvaltar ett samlat kapital på över 4,5 biljoner USD, kräver att bolagen blir bättre på att identifiera och bedöma risker för mänskliga rättigheter i den egna verksamheten, i sina affärsrelationer och i sina levarantörsled. 

Investerarna kräver också att bolagen berättar vilka väsentlighetsanalyser som gjorts för att kunna prioritera rätt MR-risker, samt vilka strategier som använts för att spåra MR-risker i värdekedjan.

I brevet lämnas också en tidsfrist. Investerarna vill nämligen att åtgärderna ska vara genomföra redan i början av juni, då det är dags för nästa bedömning i CHRB. 

”Vi ser fram emot ditt svar och att få lära oss mer om din strategi för att hantera mänskliga rättigheter i den kommande CHRB-bedömningen”, avslutar investerarna sitt brev.

Bland de kravställande investerarna finns de svenska AP-fonderna och Öhman Fonder.

Läs kraven från Investor Alliance for Human Rights 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev