Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Utvecklingssamarbete skulle kunna förbättra koboltutvinning

Publicerad: 18 maj 2021, 10:12

Pontus Westrin på SGU menar att det bästa sättet att bli av med omänskliga arbetsförhållanden i den småskaliga brytningen av kobolt är att arbeta med att formalisera sektorn eller skapa alterantiva försörjningsmetoder, genom till exempel utvecklingssamarbetet. Bilden från gruvan är tagen 2007.

Foto: Wikimedia commons

Kobolt behövs i allt större mängder för att klara klimatomställningen. Men en stor del utvinns av bland annat barn under farliga arbets- och miljöförhållanden. Enligt Pontus Westrin som författat en ny rapport måste man tänka på att miljontals människor är beroende av småskalig metallutvinning för att sätta mat på bordet. Det finns bra sätt att förändra brytningen anser han.


Även i framtiden kommer sannolikt det mesta av världens kobolt från Demokratiska republiken Kongo. Därför behöver utvinningen förbättras genom exempelvis ett riktat utvecklingssamarbete. Det menar Pontus Westrin, statsgeolog på Sveriges

Läs vidare –

starta din prenumeration.

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till alla artiklar på sajten
AH Direkt - omvärldsbevakning i din inkorg varje dag
Stort utbud av artiklar med stöd för strategiskt och praktiskt hållbarhetsarbete

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 4 495 kr/år (ex. moms) får du tillgång till alla våra digitala artiklar samt vår dagliga omvärldsbevakning som håller dig uppdaterad för bättre beslutsfattande. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har då möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

Starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.