lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Certifiering och standarder

Krav-certifieringen skärper regler för arbetsvillkor

Publicerad: 21 januari 2022, 09:40

Samma Krav-regler för arbetsvillkor gäller nu oavsett var livsmedlet är producerat. Foto: Erik G Svensson/TT

Krav-certifieringen skärper reglerna för arbetsvillkor i höginkomstländer som USA, Australien och länder i Europa.


KT


Krav skärper reglerna för arbetsvillkor även i höginkomstländer. De skärpta reglerna som trädde i kraft vid årsskiftet gäller livsmedel från länder i EU och EES-området samt Schweiz, Storbritannien och Nordirland, USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland och Japan. Dessa länder har tidigare varit undantagna från arbetsvillkorskrav.

Samma grundprinciper gäller nu alla Krav-certifierade livsmedel, oavsett var livsmedlet har odlats, fötts upp och förädlats, enligt Krav. 

”Oacceptabla arbetsvillkor finns i alla länder, även inom EU och i andra höginkomstländer”, säger Åsa Lindeblad, tillförordnad affärsområdeschef för livsmedel på Krav.

Kravs regler för bättre arbetsvillkor grundar sig på FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och ILO:s kärnkonventioner. Reglerna innebär bland annat att nationell lagstiftning i producentlandet ska följas, att det inte får förekomma barnarbete, ofrivilligt arbete, diskriminering och att arbetsmiljön ska vara säker och inte utgöra en hälsorisk. 

De skärpta reglerna gäller från och med 2022 med en övergångstid på ett år. Reglerna gäller sedan tidigare även för livsmedel producerade i Sverige.

Läs reglerna här.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev