fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Certifiering och standarder

MSC pausar certifieringen på grund av coronakrisen

Publicerad: 30 mars 2020, 09:53


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Certifieringen Marine Stewardship Council, MSC, meddelar att den erbjuder alla fisken sex månaders förlängning av sina tidsplaner för alla MSC-utvärderingar och certifieringar. De nya reglerna gäller från och med den 27 mars och omfattar alla yrkesfisken i MSC-programmet. 

MSC meddelar att beslutet gäller såväl granskning av fiskeriverksamheter som redan certifierade fiskeriverksamheter. MSC meddelar också att verksamheter som väljer att gå vidare med revision på distans kan göra det om certifieringsföretaget anser att det är genomförbart. MSC:s programdirektör Linnéa Engström tror inte att möjligheten till skrivbordskontroller kommer att påverka trovärdigheten för MSC:s certifieringar. 

– Jag tror inte att förtroendet urholkas då det här handlar om en så kort tidsperiod där alla har förståelse för att vi befinner oss i en extraordinär situation. Något liknande har aldrig hänt i MSC:s 22-åriga historia, säger hon till Aktuell Hållbarhet. 

Sedan tidigare har skogscertifieringen Forest Stewardship Council, FSC, meddelat att den kommer tillåta skrivbordskontroller på grund av coronakrisen.

Vad betyder det för världens hållbarhetscertifieringar om coronakrisen drar ut på tiden? 

– Det är något vi måste titta på när den här perioden tar slut. Vi vet inte hur läget kommer att se ut när den här sexmånadersperioden är slut. Vi tar det här beslutet nu. Sedan får vi följa utvecklingen och se vart det tar vägen. Förhoppningen är så klart att världen får kontroll på viruset och att vi kan återgå till en normal vardag. Vår bransch påverkas precis som alla andra branscher.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev