lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Certifiering och standarder

Nytt onlineverktyg kopplar standarder till Agenda 2030-målen

Publicerad: 4 maj 2022, 09:55

FN:s 17 globala hållbarhetsmål. En ny tjänst gör det möjligt att koppla närmare 5000 standarder till målen.

Foto: Getty Images

En ny europeisk onlinetjänst för standarder ska hjälpa organisationer att uppnå hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

Ämnen i artikeln:

Agenda 2030

KT


På den nya webbplatsen kan användare utforska varje mål för sig och se vilka standarder som kan bidra till att målet kan uppnås. Genom filterfunktionen går det även att snabbt ta fram och se en detaljerad beskrivning av specifika standarder från de europeiska standardiseringsorganisationerna CEN och CENELEC.

En ny tjänst där närmare 5000 standarder har lagts in manuellt gör det möjligt att koppla standarder till FN:s 17 hållbarhetsmål. Och fler standarder är på gång, skriver Svenska institutet för standarder, Sis, i en kommentar.

Flera månaders arbete, både från IT-håll och från standardiseringsexperter, ligger bakom den nya tjänsten. Resultatet är en grundlig översikt över hur standarder stöttar arbetet att uppnå FN:s globala hållbarhetsmål. 

För tillfället står webbplatsen för 4783 leverabler, vilket är ungefär samma sak som standarder. Listan kommer att växa under de kommande månaderna och åren och, över tid, mer och mer förtydliga de starka kopplingarna mellan standarder och hållbarhetsmål, enligt Sis.

”Vi ser fram emot att samarbeta med alla ekonomiska och sociala intressenter och slå samman deras expertis och kompetens, för att göra hållbar utveckling till verklighet för alla”, säger Elena Santiago Cid, generaldirektör för CEN och CENELEC, i en kommentar.

Här hittar du verktyget

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev