tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

5 smarta innovationer för dig att ha koll på

Publicerad: 2 november 2022, 13:06

Smarta innovationer som bidrar till hållbarhetsarbetet – det råder det ingen brist på. Läs här nedanför om fem smarta innovationer.

Plastflaskor är snart ett minne blott. Nu kan du fylla på dina schampoflaskor i butiken när de är slut. Gurkor odlade i matvarubutiken och vätgas taxi i Uppsala. Aktuell Hållbarhet har sammanställt fem innovativa och hållbara projekt som bidrar till klimatarbetet.

Ämnen i artikeln:

Innovation

TQ


Gurka odlad i butik i Härnösand

På ICA Maxi i Härnösand kan du köpa gurka som är odlad i butiken. Med ett slutet vattensystem och energilampor odlas gurkorna i ett växthus som butikens kunder passerar innan de kommer fram till kassan. Växthuset är cirka 100 kvadratmeter stort och odlingen motsvarar 25 procent av butikens behov av gurka. Tekniken heter InStore och erbjuder en lösning med vertikalodlade grönsaker utan solljus. Systemet övervakas och styrs av en mjukvara som kan optimera output samt prognostisera skörden och optimera planering. Under hösten ska även ICA Maxi i Skellefteå introducera odling av gurka i butiken. Även ICA Maxi i Haninge är arbetet uppstartat. Forsknings- och utvecklingsföretaget Agtira ligger bakom projektet.

 Nu rullar Sveriges första vätgastaxi på Uppsalas gator

 Nu rullar Sveriges första vätgastaxi företag på Uppsalas gator med omnejd.  Företaget H2Cab erbjuder taxiresor utan klimatpåverkan med utsläpp med 0 gram per CO2.  Idag består företaget endast av en bil men företaget räknar med att expandera inom kort. Taxibilen drivs på grön vätgas och har speciella filter som säkerställer optimal drift. Grön vätgas betyder att vätgasen endast är producerad från miljövänliga energikällor såsom sol- och vindenergi. Som taxibil har företaget valt att använda sig av Hyundai NEXO.  Det som särskiljer den från övriga miljöbilar är att den skapar sin egen energi med hjälp av grön vätgas, vilket i sin tur driver bilens elmotor. Den enda biprodukter är vatten. Kostnaden för taxiresan har något lägre prisnivå än de stora taxibolagen. Många resor går till och från Arlanda.

Fyll på din schampoflaska i butiken

Nu kan du ta med din schampoflaska till butiken och få den påfylld. Hud- och skönhetsföretaget ”The Body Shop”, räknar med att tjänsten ska resultera i att plastavfallet i kundernas hem blir mindre. Med specifika flaskor som är gjorda av återvunnen aluminium får kunderna när innehållet är slut komma tillbaka med flaskan till butiken och få den påfylld med önskat innehåll. Var sjätte påfyllning som kunderna gör är gratis. Förhoppningen är att all plastanvändning ska försvinna från de flaskor som vanligtvis används för att transportera företagets hår- och hudvårdsprodukter. 2030 ska all plast som ”The Body Shop” använder i dess förpackningar vara återanvändbar eller komposterbart.

Max återbrukar 93 procent av självbetjäningskioskerna

93 procent av LCD-skärmen i hamburgerkedjan Max självbetjäningskiosker ska återbrukas och de resterande 7 procenten ska återvinns på ett säkert sätt. Max har inlett ett samarbete med Iron Mountain, som hjälper aktörer i detaljhandeln att minska sina koldioxidutsläpp och nå sina mål för miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning. Elektronik är en viktig del i den gröna omställningen samt de nödvändiga sällsynta jordartsmetaller som används. Tillgången på dessa metaller är begränsade, miljöskadliga att utvinna och kan inte kompenseras för. Återbruk från redan producerad elektronik är därför viktig. Materialkostnader är nära sammankopplade med koldioxidutsläpp, som detaljhandeln till stor del står bakom. Tack vare samarbetet kommer Max att kunna nå sina hållbarhetsmål. Arbetet kommer ske under året då Max byter ut sina självbetjäningskiosker i sina totalt 174 restauranger i Sverige, Danmark, Norge och Polen.

Elektriska lastcyklar ska köra Mathems expressbud

Mathem express har startat ett samarbete med Vok Bikes – en Tallinbaserad fordonstillverkare. Elektriska lastcyklar ska fossilfritt leverera under Mathems målbild om max 30 minuters väntan. Detta möjliggörs med Voks elektriska lastcyklar vars unika konstruktion gör det möjligt för förarna att köra ut flera leveranser samtidigt. Detta innebär kortare färdsträckor, reducerad klimatpåverkan och mycket snabbare leveranser. Fordonen, Vok Bikes, har redan testats med stor framgång för flertalet företag i Tallinn och Vilnius. Mathem är dock den första e-handlaren som nyttjar de hållbara leveranscyklarna i Sverige. Till en början kommer alla hushåll på Södermalm, Reimersholme och Långholmen i centrala Stockholm att omfattas av tjänsten, men planen är att utvidga Vok-leveranserna till andra delar av landet.

Läs mer

Livsmedelsbranschen ställer om

 

Fem kliv för en mer hållbar värld

 

Skruvar, chili och gamla fönster

 

Fem smarta innovationer för dig att ha koll på

 

Jeansgitarrer och smartare äggproduktion

 

Fem innovationer som gör framtiden mer hållbar

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev