Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Alfa Laval och Wayout satsar på mikrofabriker för vatten- och dryckesframställning

Publicerad: 14 september 2021, 09:58

Alfa Laval skriver avtal med Wayout.

Foto: Johan Nilsson/TT

Kan vatten- och dryckestillverkning ske mer hållbart med hjälp av mikrofabriker? Det tror Alfa Laval och Wayout som nu skriver avtal på upp till 100 mikrofabriker.


Alfa Laval har tecknat avtal med det svenska innovationsbolaget Wayout om att utveckla mikrofabriker för att göra vatten- och dryckesförsörjningen mer hållbar. Avtalet omfattar produktion av upp till 100 mikrofabriker där samarbetet ska påbörjas år 2022.

I en kommunikation lyfter Alfa Laval fram att det i dag finns två miljoner människor som saknar tillgång till rent dricksvatten. Likt den svenska innovationen Solvatten ska mikrofabrikerna enligt Alfa Laval kunna behandla alla typer av vatten. Vattnet ska också kunna remineraliseras för att framställa dricksvatten av högsta kvalitet. Mikrofabrikerna ska drivas av solpaneler och ska komma i två varianter, en för dricksvatten och en för bryggda drycker.

”Att producera vatten lokalt innebär att man hanterar utmaningar såsom tappning, logistik och distribution, och man minskar även mängden plastavfall”, säger Alfa Laval i en kommentar.

”Detta samarbete kombinerar Alfa Lavals tekniska expertis med Wayouts innovativa processer för att påskynda utvecklingen av hållbara lösningar”, säger Nish Patel, chef för Livsmedel- och vattendivisionen på Alfa Laval, i en kommentar.

 

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.