Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Allt fler chefer tar ansvar för hållbarhetsfrågor

Publicerad: 22 november 2021, 11:07

Foto: Ledarna

En ny undersökning från Ledarna visar att allt fler svenska chefer tar ansvar för hållbarhetsfrågor i sina organisationer.


Ämnen i artikeln:

Gröna jobbSocial hållbarhetEkologisk hållbarhet

Allt fler chefer anser att hållbarhetsfrågor ingår i deras uppdrag. Det visar organisationen Ledarnas hållbarhetsbarometer som genomförts åren 2012, 2014, 2020 och nu 2021. I år svarade 1 331 chefer på frågorna och 68 procent av de svarande uppgav att hållbarhetsfrågor var en del av arbetsuppgifterna. År 2014 var den siffran 41 procent. Betydligt färre chefer, 41 procent, uppger i undersökningen att de har hållbarhetsansvar.

”Om vi bryter ner utfallet på subgrupper kan vi se att andelen chefer som anser sig ha ett hållbarhetsansvar är signifikant högre hos offentligt anställda jämfört med de privat anställda. Vidare är det en högre andel chefer som är män som anser sig inte ha ett hållbarhetsansvar, jämfört med chefer som är kvinnor”, skriver Ledarna i undersökningen.

Foto: Ledarna

Ledarna har också frågat cheferna hur tydligt de upplever sitt hållbarhetsuppdrag. Här visar svaren att det är en signifikant högre andel chefer som är män som uppfattar sitt hållbarhetsuppdrag som tydligt, jämfört med kvinnliga chefer. På samma sätt är det enligt Ledarna signifikant högre andel privat anställda vars hållbarhetsuppdrag är tydligt jämfört med de offentligt anställda.

”Det verkar därmed finnas ett omvänt samband mellan andelen chefer som anser sig ha ett hållbarhetsansvar och hur tydligt uppdraget är. Desto större andel chefer med ett hållbarhetsansvar desto större andel tycker att det är otydligt”, skriver ledarna i sin hållbarhetsbarometer.

Läs Ledarnas Hållbarhetsbarometer

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.