Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Anställda i privat sektor tror på minskat tjänsteresande

Publicerad: 25 augusti 2020, 08:53

Det ser ut att bli färre resor i jobbet framöver. Det tror 79 procent av tjänstemännen anställda i privat sektor, enligt en ny opinionsundersökning.


Efter ett halvår med stängda gränser och resstopp finns ett uppdämt behov av att träffa underleverantörer, kunder och samarbetspartners. Ändå tror 79 procent av tjänstemännen i privat sektor på ett minskande tjänsteresande till förmån för fler digitala möten, även efter att den rådande pandemin lagt sig. Det framgår av en undersökning som Novus gjort på uppdrag av fackförbundet Unionen och organisationen Schyst resande. 

Endast 12 procent av de tillfrågade tror att de kommer att resa lika mycket i tjänsten framöver, som innan corona. Nära hälften, 46 procent, tror att något fler tjänsteresor ersätts med virtuella möten och 33 procent att att många fler tjänsteresor ersätts. Nio procent av de svarande att de inte visste.

”Även om den situation vi befinner oss i nu bottnar i en kris för både hälsa och jobb så är det också ett tillfälle att tänka nytt. Nu ser vi till exempel att arbetsplatser tänker ett extra varv på hur de vill resa framöver och att nya mer hållbara mönster etableras”, säger Helena Myrman, projektledare för nätverket Schyst resande, i en presskommentar. 

Nätverket Schyst resande är ett samarbete mellan Unionen, Childhood, Fair Action, Hotell- och restaurangfacket, IOGT-NTO-rörelsen, Real Stars och Union to Union.

 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.