Hållbarhetsarbete
AP7 om Greenwashpriset: I grunden olika uppfattningar om vad effektivt hållbarhetsarbete är
Publicerad: 7 oktober 2021, 09:05
AP-fonderna får ta emot Svenska Greenwashpriset 2021 av Jordens Vänner.
På onsdagen fick AP-fonderna ta emot Svenska Greenwashpriset 2021”. ”Förtroendet för det så kallade Etikrådet och AP-fondernas hållbarhetsarbete är förbrukat”, skriver Jordens Vänner, som stor bakom priset, i sin motivering.
För andra gången tilldelas AP-fonderna Sveriges minst attraktiva miljöpris – Svenska Greenwashpriset. Organisationen Jordens Vänner, som delat ut priset i elva år motiverar bland annat valet med att ”AP-fonderna anstränger sig för att framstå som ’världsledande’ genom att hävda att de bidrar till omställning med den så kallade ägardialogen som både saknar transparens och möjlighet att påvisa de resultat som krävs”.
Under prisutdelningen på onsdagskvällen, där AP-fonderna valde att utebli, riktade människorättsjuristen Parul Sharma skarp kritik, bland annat mot AP-fondernas ägande i oljejätten Chevron som anses ansvara för enorm negativ miljöpåverkan i Amazonas där hela ursprungsfolk enligt Parul Sharma utplånats.
– Att AP-fonderna får utmärkelsen handlar mest om att vi i grunden har olika uppfattningar om vad som är ett effektivt hållbarhetsarbete. Vad gäller Chevron så var vi aktiva på deras bolagsstämma där vi lyckades påverka deras styrelsesammansättning och deras nettonoll-mål. En liknande påverkan gjorde andra ägare på Exxons bolagsstämma i år. Den här typen av aktiviteter kan bara ägare driva, säger Johan Florén, chef för kommunikation och ägarstyrning på AP7, till Aktuell Hållbarhet.
De som nominerats till Greenwashpriset i år var utöver AP-fonderna också gruvföretagens branschorganisation Swemin och regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige. Den enda från de nominerade som deltog på mötet var dock Fossilfritts Sveriges Svante Axelsson, som efterlyste mer diskussion om vad begreppet grönmålning faktiskt är.