måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Bara hälften av 100 största börsbolagen klarar Parisavtalet

Publicerad: 9 september 2022, 09:34

Norge toppar Position Greens rankning, på andra plats kommer Sverige och Danmark trea. Foto: pixelnest

Position Greens årliga kartläggning av Stockholmsbörsens 100 största bolag visar att bara lite drygt hälften har klimatmål som är i linje med Parisavtalet.

Ämnen i artikeln:

ParisavtaletHållbarhetskommunikationSverigeDanmarkNorge

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Endast hälften, 52 procent, av Stockholmsbörsens 100 största bolag har klimatmål i linje med Parisavtalet. Det anser Position Green i sin årliga rapport ”ESG100” som lanseras i dag. I rapporten undersöker det nordiska rådgivnings- och mjukvarubolaget inom hållbarhet i vilken grad hållbarhetsrapporteringen hos de 100 största börsbolagen i Sverige, Danmark och Norge ger tydlig information för investerare, analytiker och andra intressenter.

I årets rankning toppar Norge följt av Sverige och Danmark. Bara tre svenska bolag finns bland de tio bästa: Castellum, Epiroc och Telia Company.

”Vår analys visar att det är ytterst få nordiska företag som kopplar ihop ledningens incitament med hur framgångsrikt bolaget arbetar med hållbarhetsfrågor. Ska vi klara omställningen tror jag vi behöver tänka om här, denna typ av incitament är helt avgörande för att driva förändring”, säger Johan Säwensten på Position Green i en kommentar. 

Enligt Johan Säwensten borde Sverige ligga i topp som det största landet i Norden och med de största noterade bolagen sett till marknadsvärde. Med kommande striktare EU-regleringar och ökad efterfrågan från investerare på hållbarhetsdata med högre kvalitet menar han att bolagens hållbarhetsarbete behöver professionaliseras.

Ladda ner rapporten via formulär från Position Greens webbsida 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev