torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Behöver du en hållbarhetschef? Nu kan du låna in en

Publicerad: 16 mars 2023, 13:47

Kaj Török.

Foto: Pressbild

Behöver du hjälp med hållbarhetsarbetet? Nu kan ditt företag låna in Max Burgers hållbarhetschef Kaj Török.

Ämnen i artikeln:

CsrEkologisk hållbarhetHållbara städer

Emanuel Videla

emanuel.videla@bbm.bonnier.se


Känner du eller ditt företag ett behov av en hållbarhetschef? Nu kan du låna in Max hållbarhetschef Kaj Török – initiativet presenterades nyligen under European Foodservice Summit i Hamburg. Själv beskriver Kaj Török det som ett slags ”biblioteksverksamhet”.

– Vi vet att det lönar sig för oss att hålla på med hållbarhetsarbete. Globalt sett är vi egentligen en väldigt liten spelare, så det största vi kan göra är att inspirera fler att göra mer, säger Kaj Török till Aktuell Hållbarhet.

Han lyfter bland annat fram fokuset och framgångarna med kedjans vegetariska utbud som en av de stora anledningarna till att man öppnar dörren för att inspirera andra företag.

– Vi har sedan lanseringen en 900-procentig ökning av gröna burgare så vi har verkligen visat hur man kan ställa om delar av kärnaffären. Vi har minskat vår klimatpåverkan med 30 procent, i hela värdekedjan och inte bara scope 1 och 2.

Själva ansökningsprocessen då? Den är relativt enkel – den intresserade ansöker på en webbsajt. Vem som helst kan söka men sedan väljer Max ut vilka som får ta del av Kaj Töröks kunskaper.

– Det beror på vad som kommer in bland ansökningarna och som är högst prioriterat. Men vi stänger inte dörren för någon.

Kommer fokus vara på livsmedelsföretag eller är det öppet för vilka branscher som helst att söka?

– Vi har inte uteslutit något där heller, men det är klart att många av våra insikter är starkast när det gäller matbranschen. Men är det så att det är någon som ansöker och som inte startat sitt hållbarhetsarbete, då har vi förstås massor att erbjuda. Det är mer upp till företagen i sig och så får vi se vad som kommer in. Ju större företag och ju mer de är sugna på att ställa om, desto mer sugna blir vi på att hjälpa dem. Men det kan också vara små företag som känner att de vill vara riktigt spetsiga och utmana, det kan också vara väldigt intressant.

Den vanligaste förfrågan, spår Kaj Török, kommer vara företag och organisationer som söker ett bollplank: någon som kan hjälpa en ledningsgrupp att ta tag i sitt hållbarhetsarbete, till exempel. Själv räknar han med att lägga upp till en halvdag per företag.

– Vi har sagt att det gäller timmar, någonstans kommer vi att behöva dra ett streck.

Någon geografisk begränsning finns inte heller utan företag i alla länder kan ansöka, men beroende på var i världen företaget finns så kan det bli ett onlinemöte eller om det är en smidig resväg så kan det bli på plats.

För egen del ser Kaj Török fram emot att höra mer om de ansökande företagens utmaningar.

– Det kan bli väldigt spännande att se vilka frågeställningar de har. Det är inte så att vi har alla svar och är perfekta bara för att vi har hållit på med detta ett tag. Vi har jättemycket att lära oss. Om vi skulle vara hos några som säljer mycket chips till exempel, då ser vi livsmedelsbranschen från det hållet och om det är ett industriföretag ser vi saker från det hållet. Jag tror att det kan bli mycket input från olika branscher och det blir mycket nytt på det viset.

– Sen brukar det ge tillfälle till reflektion när man ska förklara saker så här. Mellan 2008 och 2023 har det hänt jättemycket för oss och att förklara vad som gett mest effekt för de här företagen, det kommer förstås ge mig idéer om vad vi behöver göra framåt.

När artikeln skrevs hade nio företag från fem olika länder ansökt, bland annat Schweiz och Tyskland.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev