Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Dagligvarujätten: Coronakrisen ökar matsvinnet

Publicerad: 15 april 2020, 06:38

Foto: ICA-butik/TT Pontus Lundahl. Kerstin Lindvall/ICA

ICA:s hållbarhetschef Kerstin Lindvall ser en risk för att matsvinnet från livsmedelsföretagen kommer att öka på grund av coronakrisen. Covid-19 kan också på kort sikt komma att påverka branschens nya gemensamma strategi för att bekämpa matsvinn.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Josefin Jakobsson, Di

josefin.jakobsson@di.se


Coronakrisen har lett till stora skiften i volymer mellan traditionell dagligvaruhandel, servicehandel och restaurangsektorn. Det gör att matsvinnet inom livsmedelssektorn sannolikt kommer att öka på grund av krisen. Det förutspår ICA:s hållbarhetschef Kerstin Lindvall. 

– Dessa skiften och annorlunda inköpsmönster gör att normala prognoser och volymestimat är mycket svåra att göra och riskerar att slå fel med överlager och därmed svinn som resultat, säger hon. 

Hur mycket matsvinnet kan komma att öka är enligt Kerstin Lindvall i dag svårt att avgöra. Det pågår inte heller något aktivt arbete med att göra några sådana beräkningar i dagsläget. Fokus ligger i stället på att säkra att livsmedelsförsörjningen sker så effektivt och smidigt som möjligt.

Trots att coronakrisen innebär en unik situation med många utmaningar vid sidan om matsvinnet så finns det enligt Kerstin Lindvall ändå saker som livsmedelsföretagen kan göra för att begränsa svinnet. En sådan sak är en tätare dialog mellan aktörerna. 

– Det är alltid en delikat uppgift att prognostisera volymer vid storhelger och säsongsvariationer och nu mer än någonsin krävs tät dialog genom hela värdekedjan för att så snabbt som möjligt parera volymskiften.

Den 12 mars enades en rad svenska livsmedelsaktörer om en gemensam strategi mot matsvinn. Den här strategin kommer enligt Kerstin Lindvall stå fast oavsett corona, i varje fall på lång sikt.

– Vi tror inte att corona ska påverka den långsiktiga strategin vi har kring matsvinn men vi ser en risk för en kortsiktig påverkan. Matsvinnsarbetet, så väl som den strategin, är ett långsiktigt arbete och borde därför inte påverkas av coronakrisen som det ser ut just nu, utan snarare se dess fördelar med en gemensam kraftsamling kring att minska matsvinnet tillsammans mellan olika aktörer. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev