tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

De är nominerade till Svenska Greenwashpriset

Publicerad: 2 juli 2021, 09:15

Grånmålning eller inte? Nu pågår omröstningen.

Foto: bodo23 / Getty Images


Jordens Vänner har utsett tre möjliga vinnare till Svenska Greenwashpriset 2021. Finanssektorn, tung industri men också ett regeringsinitiativ finns på listan.

Ämnen i artikeln:

GreenwashFossilfritt Sverige

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Svenska Greenwashpriset delas årligen ut av miljöorganisationen Jordens Vänner. I år finns tre aktörer med för slutomröstning på Jordens Vänners hemsida. Det är AP-fonderna, Fossilfritt Sverige och kampanjen Den svenska gruvan.

Regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige har enligt Jordens vänner ända sedan 2015 arbetat hårt med att framföra ”business as usual” som en lösning på klimatkrisen. 

”Man förminskar omställningen genom att gå hand i hand med den svenska skogsindustrin och peka på ett ohållbart uttag av biomassa som lösningen på klimatfrågan”, skriver Jordens Vänner. 

Fossilfritt Sverige har enligt organisationen bidragit till att grönmåla både regeringens klimatpolitik och svenska företags miljö- och klimatskadliga verksamheter genom att förenkla problemen och komma med ”lösningar” som skapar negativa miljöeffekter samt bygger på tekniska lösningar som ännu inte finns.

Svante Axelsson, samordnare för Fossilfritt Sverige kommenterar nomineringen så här för Aktuell Hållbarhet:

– Det känns väl spännande. Det känns inte direkt förvånande heller eftersom när man har att göra med näringslivet så blir man ofta ifrågasatt. Men greenwash är för mig att man luras, här tycker jag att det handlar mer om en miljödebatt i en komplex fråga.

AP-fonderna nomineras med motiveringen att de investerar i fossiljättar och i företag som bidrar till skövling av regnskog och kränker mänskliga rättigheter. Kampanjen Den svenska gruvan nomineras med motiveringen att den påstår att metaller och mineral är den enda vägen till fossilfrihet och för att ”göra våra moderna liv möjliga och hållbara”. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev