söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

De kan bli årets grönmålare

Publicerad: 5 juli 2022, 09:34

Jordens Vänner delar årligen ut Svenska Greenwashpriset. Foto: Getty Images/Tanaonte

Gruvor och skog i fokus för nomineringarna till miljörörelsens antipris Svenska Greenwashpriset.

Ämnen i artikeln:

Jordens Vänner

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Tre aktörer har nominerats till årets antipris Svenska Greenwashpriset, vilket delas ut av Jordens Vänner. Efter att AP-fonderna fick titeln förra året kan den i år gå till Beowulf Mining, kampanjen Svenska Skogen eller svenska staten.

I nomineringen skriver Jordens Vänner att Beowulf Mining hävdar att deras gruvplaner i Gállok/Kallak är en nödvändig del av den gröna omställningen men att exploateringsplanen kränker samernas mänskliga rättigheter samtidigt som den skulle innebära förlust av oersättlig gammelskog.

Vad det gäller kampanjen Svenska Skogen menar Jordens Vänner att påkostade och missvisande PR-kampanjer under många år försökt lura allmänheten att den svenska kalhyggesmetoden inte skadar den biologiska mångfalden i skogen och att skogen bör huggas ner – för klimatets skull. Men i verkligheten innebär den svenska skogsmodellen enorma växthusgasutsläpp, daglig förlust av oersättliga gammelskogar och en ständigt växande yta av klimat- och miljöskadlig trädplantage.

Slutligen nomineras svenska staten till greenwashpriset med motiveringen att olika regeringar, med ett samlat stöd av riksdagen, under lång tid ägnat sig åt en politik i strid med ekologi, miljö och klimat.

Förra året utsågs den slutliga mottagaren av Svenska Greenwashpriset i oktober.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev