tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Det bromsar och stärker medarbetarnas hållbarhetsinitiativ

Publicerad: 7 april 2020, 09:23

Foto: Mostphotos

Förutsättningarna för att driva hållbarhetsarbetet framåt finns både i chefsled och bland medarbetare, enligt en ny kartläggning.


Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Personer som driver hållbarhetsarbetet i företag framåt kan hittas både på chefsnivå och ute i verksamheten. Det är en slutsats i en studie av vad som driver individuella hållbarhetsåtaganden, som genomförts av Antwerp Management School och EPCA, en europeisk branschorganisation för oljeindustrin.

I studien framträder två huvudsakliga faktorer som ökar medarbetarnas potential för att ta hållbarhetsinitiativ samt två faktorer som bromsar en sådan utveckling. Viktigast för att möjliggöra personliga initiativ bedöms vara en öppen och värdedriven företagskultur i kombination med träning på och möjlighet att ta eget ansvar på arbetsplatsen. De två främsta barriärerna för uppges vara kortsiktigt fokus på ekonomiskt resultat samt den upplevda känslan av att inte kunna bidra med egna idéer eller initiativ.

För att utveckla individuella hållbarhetsinsatser är det dessutom viktigt att det inom organisationen finns en delad vision om att hållbarhetsfrågorna ska vara integrerade i verksamheten.

Läs studien 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev