måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Färre exportföretag ställer hållbarhetskrav

Publicerad: 14 december 2021, 10:36

Andelen exportföretag som ställer hållbarhetskrav systematiskt har minskat från 54 till 47 procent.

Foto: Getty Images

Kravställan och investeringar inom hållbarhet minskar bland svenska exportföretag.

Ämnen i artikeln:

Investeringar

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Mindre än hälften, 47 procent, av svenska exportföretag ställer systematiskt hållbarhetskrav på sina kunder och leverantörer vid en exportaffär. Andelen exportföretag som ställer den typen av krav har dessutom minskat sedan förra året. Det framgår av det statliga bolaget Svensk Exportkredits hållbarhetsbarometer. Undersökningen visar även att totalt 66 procent av exportföretagen planerar att det närmaste året göra investeringar i syfte att minska sin klimatpåverkan vilket är en liten minskning jämfört med i våras då motsvarande andel var 70 procent.

”Givet den höga ambition som finns inom de flesta branscher är det förvånande att inte fler bolag planerar att göra hållbarhetsrelaterade investeringar vilket är viktigt för att långsiktigt stärka exportindustrins konkurrenskraft globalt”, säger Magnus Montan, vd för Svensk Exportkredit, i en kommentar.

Av Svensk Exportkredits undersökning framgår även att 11 procent av de svarande företagen under det senaste året har sagt nej till en potentiell affär på grund av att någon part inte levt upp till de hållbarhetskrav som de ställt på leverantören eller affären. Det är betydligt färre än i våras då 20 procent angav att de sagt nej. En förändring som enligt Svensk Exportkredit kan bero på att fler företag lever upp till de hållbarhetskrav som ställs.

Läs mer om Svensk Exportkredits hållbarhetsbarometer 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev