Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

FN: Företag bör ta bort kortsiktiga belöningssystem

Publicerad: 12 april 2021, 10:04

Foto: Janerik Henriksson/TT


Pandemin gör att ytterligare ett decennium av hållbar utveckling riskerar att utebli i ett antal länder. I en ny FN-rapport listas åtgärder för hur företag och andra aktörer ska få världen i en mer hållbar riktning.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Nya affärsmodeller som är långsiktiga och inte bara gagnar aktieägarna. Prissättning av interna växthusgasutsläpp och full transparens när det gäller företags åtgärder för att uppnå en hållbar utveckling. Det är några av åtgärderna som FN räknar upp i sin nya rapport för att få världen i en mer hållbar riktning.

Organisationen efterlyser också mer långsiktig styrning av företag och utrensning av kortsiktiga belöningssystem som inte gagnar hållbar utveckling.

Den nya rapporten för hur världen ska finansiera en hållbar utveckling är ingen upplyftande läsning. Pandemin har förstärkt redan tidigare ojämlikheter och risken är stor att rika länder med hjälp av vaccinering och digitala verktyg snabbt återhämtar sig ekonomiskt medan fattigare länder går in i en nedåtgående spiral av svält, fattigdom och ohållbara skuldnivåer. Vissa länder kan gå miste om ytterligare ett decennium av utebliven hållbar utveckling.

FN-rapporten manar till en reform av hela den globala och finansiella strukturen. Återhämtningspaketen bör vara i linje med klimatmål och progressiva skattesystem måste användas för att utjämna ekonomiska klyftor och styra mot hållbara beteenden.

De fattigare länderna bör få långsiktiga lån på 50 år och dessutom kunna dra nytta av det låga ränteläget. Skuldbytesinitiativ, förstärkning av sociala skyddsnät och sjuk- och hälsovård är andra åtgärder som behövs, enligt den nya FN-rapporten.

Läs rapporten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev