Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Det är nu det måste hända. Här är fem innovationer som bidrar till en snabbare omställning.

Foto: Diamond Dogs

Forskning: Fem innovationer som gör framtiden mer hållbar

Urbant avfall, solcellsdrivna drönare och cellulosa. Här är fem forskningstips som kan lösa framtiden hållbarhetsfrågor.

Publicerad: 2 september 2022, 07:51

Therese Quennerstedt

therese.quennerstedt@bonniernews.se

 

Drönaren kan ta prover varje sekund till skillnad från den manuella testningen. Foto: GregorBister

Drönaren kan ta prover varje sekund till skillnad från den manuella testningen.

Foto: GregorBister

Solcellsdriven drönare upptäcker föroreningar i vatten

Den solcellsdrivna vattendrönare, Cat Fish, som utvecklats vid Högskolan i Halmstad, kan upptäcka föroreningar i vatten långt innan något manuellt test har gjorts. Drönaren kan därmed hjälpa till att fatta rätt beslut vid vattenvårdsåtgärder. Cat Fish kan ta vattenprover från vattendrag. Vattenproverna analyseras sedan för att kunna upptäcka om det finns föroreningar. Tanken är att använda drönarteknik för att på ett enkelt och effektivt sätt bidra till renare sjöar, vattendrag och hav. Att kunna ta vattenprover vid exempelvis första vågen av föroreningar från dagvattnet eller försurning från skogen, vid dess toppar och dalar, är väldigt värdefullt. I dag tas dessa prover manuellt i en glasflaska. Drönaren kan samla in data varje sekund, året om. Den har dessutom fler mätpunkter, som till exempel temperatur, pH-värde, fosfor, och grumlighet. Projektet har gått från att vara ett studentprojekt till att bli ett forsknings- och samverkansprojekt som engagerar forskare, studenter och externa aktörer. Halmstad kommun är med och finansierar projektet och en prototyp ska sjösätas under hösten.

Läs mer här

 

Cirkulära sanitets- och avfallssystem krävs vid befolkningstillväxt Foto: Дмитрий Коростылев

Cirkulära sanitets- och avfallssystem krävs vid befolkningstillväxt

Foto: Дмитрий Коростылев

Urbant avfall kan ge framtidens energi

Resursåtervinning och cirkulär ekonomi vid hantering av organiska avfallsströmmar är särskilt relevant i urbana områden i låg- och medelinkomstländer. Det visar en avhandling från KTH då dessa områden väntas stå för en betydande del av befolkningstillväxten de närmaste decennierna. Resultaten visar att en mängd olika återvinningsprodukter, däribland biogas, kompost och fluglarver, kan skapas från urbana avfallsströmmar. Avhandlingen identifierar betydande miljövinster som kan göras genom resursåtervinning, men även potentiella negativa sociala effekter. Införande av cirkulära sanitets- och avfallssystem kan leda till förbättringar och utbyggnad av nödvändig infrastruktur, vilket kan bidra till städernas försörjning av vatten, energi och livsmedel.

Läs mer här

 

Cellulosa kan vara ett hållbart energilagringsmaterial Foto: Petmal

Cellulosa kan vara ett hållbart energilagringsmaterial

Foto: Petmal

 Cellulosa är framtiden energilagringsmaterial

Det finns stora oklarheter kring den storskaliga produktionen av energilagringsenheter beträffande kostnader, koldioxidavtryck och hållbarhet. I en avhandling från KTH fokuseras arbetet på att utvärdera användningen av cellulosananofibriller (CNF) vid framställning av mera hållbara energilagringsmaterial, med en vidare inriktning på uppskalningsbara processer. På grund av sin kemiska mångsidighet kan cellulosan kombineras med en mängd olika material, av vilka några har väckt intresse för att tillverka mera hållbara energilagringsmaterial. Avhandlingen syftar till att förbättra utvecklingen av lågdensitetsmaterial, som kan användas i till exempel pseudokondensator som lagrar elektrisk energi och batterielektroder. Först testades det med hjälp av en ny frysbindningsmetod. Det förbättrades sedan ytterligare genom att tillsätta komplexbildande biopolymerer varefter materialen kombinerades med ledande material för att kunna användas som energilagringsmaterial. Därefter användes CNF vid tillverkningen av anodmaterial för Li-jon-batterier. Dessa visade sig vara särskilt effektiva när de framställdes med hjälp av biobaserade bindemedel som resulterade i elektrokemiskt och mekaniskt överlägsna elektroder.

Läs mer här:

 

Energieffektiviseringen måste bli bättre i industriella små och medelstora företag. Foto: jittawit.21

Energieffektiviseringen måste bli bättre i industriella små och medelstora företag.

Foto: jittawit.21

Energikartläggning kan effektivisera för små företag

En avhandling från högskolan i Gävle visar att energieffektivisering i industriella små och medelstora företag har brister. Även när företagen deltar i energieffektiviseringsnätverk så förverkligas inte potentialen i produktionsprocesserna och energiledningen är fortfarande underutvecklad. Resultaten visar också att energieffektiviseringsnätverk minskar några av de vanligaste hindren för energieffektivisering, men inte alla. Ett primärt sätt att förverkliga den fulla potentialen är att arbeta med energiledning och genomföra energikartläggningar. Energiledningen är dock underutvecklad i dessa företag och endast hälften av åtgärderna i en energikartläggning genomförs. Hindren för energiledning verkar dock vara mer av organisatorisk form.

Läs mer här  

 

Att handla närodlat kan vara en miljöhänsyn som kan tas vid upphandlingar. Foto: Tetiana Kreminska

Att handla närodlat kan vara en miljöhänsyn som kan tas vid upphandlingar.

Foto: Tetiana Kreminska

Stor potential när miljöhänsyn tas vid offentlig upphandling

En forskningsstudie från Umeå universitet visar på stor potential när miljöhänsyn tas vid offentlig upphandling, men också på dess komplexitet. Implementering av miljöhänsyn i offentlig upphandling behöver präglas av transparens. Det handlar om att redogöra för kopplingen mellan mål och medel, det vill säga, mellan det miljöproblem som ska adresseras och den miljöhänsyn som anges i den specifika upphandlingen. Upphandlarsidan bör även vara transparent vad gäller uppskattade och faktiska kostnader. Även upphandlingsdokumenten behöver vara transparenta i termer av krav och kriterier, utvärderingsmodell och uppföljning relaterat till miljöhänsyn, i syfte att ge potentiella leverantörer förutsättningar att lämna konkurrenskraftiga anbud. Rapporten visar att beslutet om att ta miljöhänsyn bör inkluderas i samtliga faser av upphandlingen. Rapporten innehåller en sammanfattning av de viktigaste frågorna i ett konkret medskick, vilket kan användas som en checklista för upphandlande myndigheter som vill implementera miljöhänsyn i offentlig upphandling.

Läs mer här


Ämnen i artikeln:

ForskningEnergiåtervinningGrön Energimiljö kommunikationBiogasAvfallVeckobrevToppnyheter fredag

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.