Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Förslag på hållbarhetscertifiering för mindre företag

Publicerad: 9 juni 2021, 08:57

Staten behöver komma med hållbarhetsincitament för mindre företag, menar Företagarförbundet.

Foto: Getty Images

Företagarförbundet föreslår flera incitament för att driva på hållbarhetsarbetet i mindre företag.


Skapa en anpassad och enkel certifiering kallad ”Hållbara affärer” för mindre företag så att dessa kan ta ett första steg mot hållbarhet. Det är en av uppmaningarna i intresseorganisationen Företagarförbundets reformagenda för att göra mindre företag mer hållbara. Enligt intresseorganisationen krävs incitament för att företag som inte kommit igång med hållbarhetsarbetet ska göra det. 

”Här behöver staten fylla på med incitament under tiden denna marknadsutveckling pågår och till dess att trycket är stort nog att reglera kraven på hållbarhet på egen hand. Dessutom behöver insatser göras på kompetenssidan avseende hållbarhet för de minsta företagen”, skriver Företagarförbundet.

Utöver en hållbarhetscertifiering för mindre företag föreslås i reformagendan bland annat kräv på någon form av certifiering för deltagande i upphandlingar, större avsättning till periodiseringsfond för entreprenörsföretag som är certifierade samt att avdrag på arbetsgivaravgiften liknande FoU-avdraget möjliggörs för de anställda som arbetar med utveckling av hållbarhet.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.