Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Fredagskommentar: Företagen har bytt sida

Publicerad: 30 oktober 2020, 09:35

Från kraftig kritik mot obligatorisk hållbarhetsredovisning till välkomnande av lagstiftat hållbarhetsarbete. De senaste åren tycks näringslivet ha gått igenom en attitydförändring.


Kan det ha skett en attitydförändring om hållbarhetslagstiftning i näringslivet? Det ser onekligen ut så med tanke på mottagandet av EU-kommissionens besked om obligatorisk due diligence av miljöfrågor och mänskliga rättigheter. Till skillnad från när EU för sex år sedan införde lagkrav på hållbarhetsredovisning har nämligen det nya lagförslaget välkomnats av företag i Europa och Sverige.

Frågan om obligatorisk hållbarhetsredovisning blev en tydlig vattendelare mellan de som förespråkade frivillighet och de som efterfrågade ett lagkrav. Företag och intresseorganisationer höjde sina röster mot lagstiftning och pekade bland annat på att företagen själva bäst avgör vad som ska redovisas och inte. Dessutom skulle obligatorisk hållbarhetsredovisning innebära en stor kostnadsökning för många företag, enligt skeptikerna. Mycket kritik har sedan riktats mot kravet på hållbarhetsredovisning. Bland annat saknas en granskande funktion och flera genomgångar av hållbarhetsredovisningar pekar på att företagen sällan lever upp till lagkravet. 

Till skillnad från den obligatoriska hållbarhetsredovisningen handlar lagstiftningen den här gången om det direkta arbetet med hållbarhetsfrågor. En vass lagstiftning kan få avgörande betydelse för vilka resurser företag måste avsätta för att kartlägga sociala risker och miljörisker. Ett arbete som definitivt kan vara resurskrävande. Trots det har reaktionerna från näringslivet främst handlat om välkomna den nya lagstiftningen. I början av september skrev exempelvis 26 företag och organisationer i Europa under ett gemensamt upprop där de hoppas på sådan lagstiftning under nästa år. I början av oktober gick sedan 23 svenska företag samman med ett flertal civilsamhällesorganisationer och fackförbund i ytterligare ett upprop och uppmanade regeringen att aktivt verka för ett effektivt regelverk på EU-nivå och genast inleda förberedelser och konsultationer med företag, civilsamhället och fackföreningar i Sverige.

Att flera företag nu välkomnar den nya lagstiftningen handlar bland annat om att de redan nu gör ett sådant arbete men upplever att de förlorar marknadsandelar till företag som håller ned sina kostnader genom att inte göra det. 

Samtidigt är det intressant att det än så länge inte hörts några tydliga kritiska reaktioner mot EU-kommissionens arbete. Svenskt Näringsliv, som var en av de kritiska rösterna mot obligatorisk hållbarhetsredovisning, vill trots flera förfrågningar från Aktuell Hållbarhet inte uttala sig i frågan och inte heller svara på varför de inte kan kommentera ett lagstiftat hållbarhetsarbete. 

Beror det på att företagen i stort välkomnar en sådan lag, att den har flugit under radarn eller att den inte bedöms få så stor effekt? Under första hälften av nästa år väntas EU-kommissionen komma med sitt färdiga lagförslag. Då blir det sannolikt tydligare om lagstiftat hållbarhetsarbete nu har blivit något som näringslivet accepterar eller inte.

 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.