Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Global Compact: Frivilligt hållbarhetsarbete räcker inte

Publicerad: 17 november 2020, 10:11

Foto: Mostphotos

Även FN:s Global Compact ställer sig bakom lagkrav på due diligence inom hållbarhetsområdet.


Efter höstens upprop om ett lagstiftat hållbarhetsarbete driver nu även FN:s Global Compact på för lagkrav inom hållbarhetsområdet. I ett uttalande beskriver världens största nätverk för näringslivets hållbarhetsarbete att organisationen fullt ut stöder allt arbete för att utveckla lagkrav på due diligence av mänskliga rättigheter och miljöfrågor. Det vill säga krav på att företag kartlägger hållbarhetsrisker i samband med exempelvis företagsköp eller samarbeten.

”Att enbart förlita oss på frivilliga åtgärder kommer inte ta oss dit vi behöver vara för att företagen ska ta sitt ansvar för mänskliga rättigheter. Att ta ansvar för alla berörda personer innebär att förebygga brott mot mänskliga rättigheter i hela värdekedjan”, säger Global Compact-chefen Sanda Ojiambo, i en kommentar.

Global Compact betonar samtidigt att företag som fokuserar på att skydda mänskliga rättigheter och att utveckla goda relationer med sina intressenter lägger en stark grund för fortsatt tillväxt och en accepterad verksamhet. Global Compact menar även att företagen inte föredrar eller tjänar på att regeringar avstår från lagstiftning och åtgärder inom hållbarhetsområdet.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.