fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Granskning: ”Klimatkompensation från stor aktör till största delen värdelös”

Publicerad: 19 januari 2023, 10:51

De aktuella klimatkompensationsprojekten bygger på regnskog som annars skulle ha huggits ner. Ett påstående som kan vara svårt att belägga.

Foto: efenzi

En av de största aktörerna inom klimatkompensation har fått sina regnskogsprojekt granskade av journalister på The Guardian, Die Zeit och SourceMaterial, som bedriver icke-vinstdrivande journalistiska granskningar. Enligt granskningen var mer än 90 procent av klimatkompensationen värdelös.

Ämnen i artikeln:

Regnskog

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


(Uppdaterad.)

Enligt The Guardian var de flesta klimatkrediterna som erbjöds av ett av de största bolagen på området, nämligen Verra, vad tidningen betecknar som ”phantom credits”, på svenska kanske bäst översatt till spökkrediter eller bara luft. Med det menas att de köpta krediterna inte motsvaras av verkliga utsläppsminskningar. I vissa fall kan klimatprojekten till och med öka utsläppen, skriver tidningen.

De aktuella kolkrediterna har enligt tidningen använts som klimatkompensation av bland andra Disney, Shell, Gucci och andra stora bolag. I Sverige använder sig Vi-skogen av Verra som certifieringsorgan för sina egna skogsplanteringsprojekt.

– De kritiserade projekten är så kallade REDD+-projekt, som går ut på att skydda skog från att huggas ner. Vi har inte sådana projekt utan vi planterar nya träd i jordbruket, så kallad agroforestry, som ökar kolbindningen i träden och i marken, säger Åsa Ljusenius, tillförordnad pressansvarig på Vi-skogen, till Aktuell Hållbarhet.

Så här skriver The Guardian:

”Analysen väcker frågor om krediterna som köpts av ett antal internationellt erkända bolag – några av dem har märkt sina produkter som ”koldioxidneutrala”, eller har sagt till sina kunder att de kan flyga, köpa nya kläder eller äta vissa livsmedel utan att förvärra klimatkrisen”.

Granskningen uppges ha tagit nio månader och bygger på dussintals intervjuer och rapportering från marken med forskare, folk på insidan av industrin och ursprungsbefolkning.

Granskningen visar enligt The Guardian att endast en handfull av Verras regnskogsprojekt haft bevislig minskning av avskogningen, medan 94 procent inte haft någon positiv inverkan på klimatet. De hänvisar också till en studie från Cambridge-universitetet som uppges visa att hotet om avskogning har överskattats med ungefär 400 procent.

Läs granskningen

Läs Verras bemötande

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev