Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Grattis årets mäktigaste inom hållbarhet 2022 – ni gör skillnad!

Publicerad: 12 april 2022, 09:16

Grattis till alla hållbarhetsmäktigaste i Sverige 2022!

Det är dags för årets hållbarhetsmäktigaste. I år har juryn valt ut 101 personer som alla gör betydande insatser för att ställa om Sverige.


Ylva Bergman

ylva.bergman@aktuellhallbarhet.se


Stekhett – så benämns ofta hållbarhetsområdet. Det är frågor som intresserar, engagerar och är nödvändiga för vår planets överlevnad.

Mitt i ett brinnande krig i Ukraina, som utsätts för en brutalitet som chockerar och väcker rädslor och minnen från andra krig världen över, kan det kännas svårt att fokusera på långsiktig utveckling.

Men det är vad vi måste göra. FN:s generalsekreterare kommenterar IPPC:s senaste rapport från 4 april så här:

”Det är en litania av brutna löften, en rapport fylld av skam, som katalogiserar de tomma löften som satt oss på en tydlig kurs mot en värld som inte går att leva i. Vi är på ett snabbspår mot katastrof.”

Fossila bränslen är elefanten i rummet som måste fasas ut och subventioner måste bort. Internationella valutafonden (IMF) ser dock ingen minskning. Istället konstateras att subventionerna för fossila bränslen uppgick till 5 900 miljarder dollar 2020 eller cirka 6,8 procent av bruttonationalprodukt (BNP), och förväntas stiga till 7,4 procent av BNP 2025.

Subventioner av bränslen i auktoritära regimer är ett politiskt verktyg för att skruva åt eller blidka en växande opposition. Även i Europa är plånboksfrågorna superviktiga för politiker som vill vinna väljare. Det är också så som den franska högernationalisten Marine Le Pen profilerat sig inför presidentvalet, och hon vänder sig bland annat mot att fransmän får högre priser som en följd av ekonomiska sanktionerna mot Ryssland.

Kriget i Ukraina sätter vår egen konsumtion, köpkraft och beroende av fossila bränslen i blixtbelysning. Samtidigt vi vet att vägen framåt för vår planet inte är subventionera bensinpriser. Vi kan inte trycka gasen i botten mot stupet. 

Därför känns det särskilt viktigt att i år utse 101 hållbarhetsmäktigaste. Det har vi gjort tillsammans med er läsare och en kunnig jury, bestående av Elise Grosse, hållbarhetschef för Sweco Architects, Linda Gustafsson, jämställdhetsstrateg hos Umeå kommun, Marcus Jahnke, verksamhetsledare för Urban Futures – Centrum för hållbar stadsutveckling, Fredrik Rosenholm, hållbarhetschef och vice president för Fazer-koncernen. Från Aktuell Hållbarhets redaktion var Pernilla Strid, journalist med och Catrin Offerman, affärsägare inom hållbarhet, samhälle, infrastruktur hos Di-gruppen.

Se alla vinnarna – här är hela listan 

Det är alltid svårt att utse vinnaren eftersom alla på listan är personer som gör skillnad, som arbetar med att ställa om verksamheter, tänka ut smarta nya lösningar, driva politiken framåt så att vi förhoppningsvis ska kunna hindra den globala uppvärmningen, värdera naturens resurser på ett annat sätt, och få till mer hållbar konsumtion och produktion.

Hatten av till all er som idogt arbetar för vår planet.

Grattis!

Läs mer:

Hon är mäktigast i Hållbarhetssverige 2022

Hållbarhetsmäktigaste 2021, plats 2-10

Hållbarhetsmäktigaste 2021, plats 11-20

Hållbarhetsmäktigaste 2021, plats 21-30

Hållbarhetsmäktigaste 2021, plats 31-40

Hållbarhetsmäktigaste 2021, plats 41-50

Hållbarhetsmäktigaste 2021, plats 51-60

Hållbarhetsmäktigaste 2021, plats 61-70

Hållbarhetsmäktigaste 2021, plats 71-80

Hållbarhetsmäktigaste 2021, plats 81-90

Hållbarhetsmäktigaste 2021, plats 91-101

Så gjordes listan Mäktigast i Hållbarhetssverige 2022

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev