måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Hallå i minglet: Vad blir viktigast för framtidens hållbarhetschef?

Publicerad: 3 februari 2023, 14:14

Annika Ramsköld, hållbarhetschef på Vattenfall, i minglet efter prisutdelningen av Årets Hållbarhetschef i Bonnierhuset i Stockholm på fredagen.

Foto: Pax Engström Nyström

Aktuell Hållbarhet ställde frågan till några av deltagarna på fredagens event där priset Årets hållbarhetschef delades ut av Aktuell Hållbarhet i samarbete med Ledarna.

Ämnen i artikeln:

Hållbarhetskommunikation

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


2023 års pristagare i utmärkelsen Årets Hållbarhetschef är Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood. Aktuell Hållbarhet frågade några av deltagarna på minglet vad som krävs av framtidens hållbarhetschef.

Annika Ramsköld, hållbarhetschef på Vattenfall:

– Inom Vattenfall pratar vi om att ”sustainability is the business”. Det viktigaste för hållbarhetschefen är att faktiskt vara i hjärtat av strategin och verksamheten, för hållbarheten behöver vara mitt i allt det vi gör. Så därför så tror jag att som hållbarhetschef så måste man kunna innovera, man måste bli lite av en affärsutvecklingschef. Det är utifrån att sätta hållbarhet i fokus som man utvecklar nya affärsmodeller, de nya produkterna. Man blir en mycket mer affärsdrivande person än vad man kanske har varit tidigare. 

Kan du ge något exempel?
– För egen del är jag nu väldigt involverad i att prata med leverantörer och prata med underleverantörer för att skapa helt fossilfria värdekedjor – som dessutom ska vara inte bara fossilfria utan också verkligen hållbara i alla bemärkelser. Du tittar på att det finns schysta arbetsvillkor och du tittar på att alla olika miljöaspekter är hanterade hela vägen i kedjan. Mycket av omställningen som vi ska göra, bygga ny vindkraft till exempel, förutsätter ju att vi har tillgång till fossilfri cement, tillgång till fossilfritt stål. Men också att alla som är involverade i att bygga alla komponenter, transportera och bygga på plats, har schysta arbetsvillkor och att allt är på rätt sätt. Det är mycket av det som blir i fokus. Och då behöver vi bland annat innovera.

 

Simon Iaffa Nylén

Foto: Pax Engström Nyström

Simon Iaffa Nylén, hållbarhetschef på fastighetsbolaget Brunswick Real Estate och hållbarhetsansvarig på fastighetsbolaget AB Regio:

– Inkludering av många olika perspektiv i bolaget. I går hade vi till exempel en workshop med många olika funktioner. Man måste inse att det är inte bara hållbarhetschefen som ska göra det utan man är mer en projektledare som ska få med hela bolaget. Det tror jag gäller både nu och i framtiden. Det kommer också in fler aspekter; vi har stort fokus på klimat nu, det kommer in biologisk mångfald och social hållbarhet, så det blir också en komplexitet i framtiden. 

 

Tove Ahlström

Tove Ahlström, hållbarhetsexpert, tills nyligen vd för tankesmedjan Global Utmaning:

– Framtidens hållbarhetschef behöver ha en bra helhetsbild över inte bara miljö- och klimatfrågan specifikt utan även om de sociala frågorna som mänskliga rättigheter och leverantörsled. Det är en väldigt stor och komplex fråga att ansvara för. Så det krävs väldigt mycket kunskap. Men det behövs också ett sätt att hantera interna strömningar i företagen och att veta när det passar sig att ta upp frågorna och när man får gehör för dem. Så man måste vara väldigt strategisk och planerande för att få det att gå ihop med företaget – om man då inte till exempel har en vd som i huvudet också är hållbarhetschef.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev