Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Hållbarhetsexperterna: Så blir 2020

Publicerad: 27 december 2019, 13:09

Illustration: Publicdomainpictures.net

Det kommande året blir något av en milstolpe i hållbarhetsarbetet. Flera mål ska då vara uppnådda och Parisavtalet träder i full kraft. Fyra hållbarhetsexperter berättar vad som är viktigast att hålla koll på för att hänga med under 2020.


 

Line Gordon

Foto: Stockholm Resilience Center

Line Gordon, föreståndare för Stockholm Resilience Center

Vilka blir de stora hållbarhetsfrågorna nästa år?
– Nästa år kommer klimatfrågorna ännu starkare kopplas till bredare frågor om en förändrad biosfär. Framförallt kommer frågor kring biologisk mångfald vara högt på agendan när biodiversitetsmålen, de så kallade Aichimålen, skall utvärderas och nya mål skall sättas under Konventionen om biologisk mångfald. Även havsfrågor kommer att vara extra stora nästa år när FN har en stor havskonferens i Lissabon i juni.

Ser du något som kommer få genomslag nästa år?
– De globala miljö- och hållbarhetsfrågorna kommer toppa nyheterna nästa år. Jag tror vi kommer få se många spännande innovationer i olika sektorer, bland annat inom livsmedelsområdet. När det gäller internationella frågor så är de nya globala målen för biologisk mångfald så klart centrala. Det blir också viktigt att se hur långt vi har kommit under den första tredjedelen av tiden för agenda 2030.

Vad ser du behöver hända under nästa år?
– Det absolut viktigaste är att vi ser att de globala utsläppskurvorna av koldioxid börjar gå ner.

Vad kommer du att fokusera på nästa år?
– Jag kommer att fortsätta fokusera mycket på hur omställningen till ett hållbart och hälsosamt livsmedelssystem kan gå till eftersom livsmedelsfrågorna knyter samman så många av våra stora utmaningar. Det finns så många möjligheter till en positiv utveckling. Genom att fokusera på goda måltider som samtidigt är bra för människa och planet, liksom för vår matkultur.

Rosman Jahja

Foto: Trelleborg

Rosman Jahja,hållbarhetschef på Trelleborg

Vilka blir de stora hållbarhetsfrågorna nästa år?
– Den viktigaste hållbarhetsfrågan för alla är klimatet. Även om den har funnits länge på agendan så ändrar den just nu karaktär och blir mer akut och kvantitativ. Företag, särskilt tillverkande företag, måste se till att ha vetenskapsbaserade klimatmål som bidrar till att samhället i stort kan nå 1,5-gradersmålet.

Vad ser du behöver hända under nästa år?
– Givetvis måste man jobba över hela värdekedjan inklusive med leverantörerna, och planera för produkternas hela livscykel. Totalt sett krävs ett mycket mer cirkulärt tänk vad gäller affärsidéer, produkter och material, också för att vi ska kunna lyckas med klimatmålet.

Ser du något som kommer få genomslag nästa år?
– Bland nya regelverk ser det ut som om de globala FN-målen kommer att få ett slutgiltigt genombrott nästa år. Det beror på att de med sina lättigenkännliga ikoner och sin tydliga målribba 2030 är till för vanliga medborgare såväl som politiker, företag, och finansiärer och därför fungerar bra för dialog mellan olika nyckelgrupper i samhället – vilket är enda sättet att lösa komplexa gemensamma hållbarhetsproblem. FN-målen är visserligen inte alldeles lättanvända ännu som renodlade interna företagsmål, eftersom de är som sagt är skrivna ur hela samhällets synvinkel. Men det finns hjälpmedel för att underlätta detta.

Vad kommer du att fokusera på nästa år?
– Jag tror personligen att det är just på kommunikationsområdet som Trelleborg och andra industriföretag kommer att behöva öka insatserna allra mest under kommande år. Det gäller dialogen med investerare och analytiker men även med forskare, hållbarhetsexperter och andra som har konstruktiva idéer om företagens bidrag till ett mer hållbart samhälle.

Håkan Wirtén

Foto: WWF

Håkan Wirtén, generalsekreterare för WWF Sverige

Vilka blir de stora hållbarhetsfrågorna nästa år?
– Hotet mot biologisk mångfald och våra ekosystem är akuta hållbarhetsfrågor som nu börjar få genomslag i media och som nu även företag börjar att diskutera i allt större utsträckning. Jag tror att 2020, med det viktiga mötet i Kina, COP 15, Convention on Biological Diversity, då nya mål för biologisk mångfald ska sättas för den närmsta tioårsperioden kommer att ytterligare ge draghjälp åt frågan.

Ser du något som kommer få genomslag nästa år?
– Supermiljöåret 2020 har en rad avgörande möten för hållbarhet, CBD, COP 15. Nya SDG-mål ska sättas, klimatmötet COP26 och IUCN World Conservation Congress är några tunga möten. När det gäller nya perspektiv hoppas jag att beslutsfattare inser att vi måste beakta hoten mot vår planet ur ett helhetsperspektiv och exempelvis inte se klimatet och biologisk mångfald som två separata frågor, utan som två sidor av samma mynt. Allt hänger ihop.

Vad ser du behöver hända under nästa år?
– Nu måste världens beslutsfattare vara modiga och ta krafttag i en rad frågor, både vad gäller klimatet och att rädda vår biologiska mångfald. Vi behöver gå från ord till handling och det är bråttom. På WWF vill vi se en ”New Deal for Nature and People”.

Vad kommer du att fokusera på nästa år?
– Jag kommer fokusera på att Sverige lever upp till sina åtaganden i de här globala och livsviktiga processerna, i politiken framförallt men också i näringslivet. Och förstås som alltid kommer jag fokusera på att skapa bästa möjliga förutsättningar för alla oss som jobbar i WWF att leverera verkliga resultat, i Sverige och i världen.

Maria Smith

Foto: Axfoundation

Maria Smith, generalsekreterare för Axfoundation

Vilka blir de stora hållbarhesfrågorna nästa år?
– De stora frågorna, som klimatpåverkan och rättvisefrågor, kommer fortsätta dominera. Men det jag hoppas på, och ser tecken på, är att vi börjar gå från att hantera en fråga i taget till att våga och klara av att adressera fler frågor tillsammans. Det krävs för att lösa de komplexa problem vi står inför. Det säger både forskarna och Agenda 2030. Jag tror även att strömningarna kring konsumtion kommer fortsätta. Det handlar om maten vi äter och allt annat vi konsumerar.

Ser du något som kommer få genomslag nästa år?
– Konsumentkravet om transparens kommer bli tydligt nästa år. Det är något som det har pratats om länge, men nästa år kommer företagen behöva leva upp till det. Frågan har kommit till en brytpunkt och nu finns det även ett stort intresse från investerarsidan.

Vad ser du behöver hända under nästa år?
– I dag handlar mycket om skam och så har det varit de senaste åren. Det handlar om allt från flygskam och klimatskam till Halloumiskam och jag hoppas att vi kan komma bort från det. Jag vill se en förflyttning till klimatstolthet när det görs förändringar i rätt riktning. I stället för att prata om beteenden vi skäms för borde vi prata om vad vi är stolta över, det är viktigt för att åstadkomma en förändring.
– Jag hoppas även att frågan om antibiotikaresistens får stort fokus. Det är ett skenande problem med oerhört stor påverkan.

Vad kommer du fokusera på nästa år?
– Vi fortsätter ta fram lösningar på hållbarhetsproblem, exempelvis inom alternativa proteinkällor. Bland annat att ta den svenska baljväxtfärsen till nästa steg och att testa vilka typer av fiskar vi skulle kunna äta som vi inte äter i dag. Inom cirkulära affärsmodeller kommer vi testa att skala upp hur ett företags avfall kan bli ett annat företags resurs.

 

 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.