Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Hållbarhetskraven ökade på stora svenska exportföretag

Publicerad: 5 augusti 2021, 09:17

Andreas Ericson, chef strukturerad finansiering, Svensk Exportkredit.

Foto: Svensk Exportkredit

Enligt stora svenska exportföretag har hållbarhetskraven från kunderna ökat under det senaste året. Det visar en undersökning från Svensk Exportkredit.


I Svensk Exportkredits årliga hållbarhetsbarometer, som publicerades i juli, uppger 63 procent av Sveriges 200 största exportföretag att hållbarhetskraven från deras kunder ökat under det senaste året. Det är en kraftig ökning jämfört med i höstas då motsvarande andel var 43 procent. 

I undersökningen framkommer det också att de stora exportföretagen ställer allt större hållbarhetskrav på sina egna leverantörer. 20 tillfrågade bolag uppgav till exempel att de sagt nej till en affär på grund av att leverantörer inte kunde uppfylla hållbarhetskraven. Det är nästan en fördubbling mot i höstas då 11 procent uppgav att de sagt nej till affärer på grund av hållbarhetsbrister. 

Enligt Svensk Exportkredit är de ökade hållbarhetskraven på de svenska exporterande företagen positiv ur ett konkurrensperspektiv. 

”Ökade krav på hållbarhet är positivt och gynnar svensk exportnäring, som ligger i framkant inom detta område. Genom att investera i klimatneutral omställning kan Sveriges exportföretag och deras underleverantörer stärka sin konkurrenskraft och samtidigt minska klimatpåverkan”, säger Andreas Ericsson, ansvarig för hållbar finansiering på Svensk Exportkredit.

Läs SEK:s Hållbarhetsbarometer

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.