Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhetsarbete

Hållbarhetsmäktigaste 2021, plats 21-30

Publicerad: 2 februari 2021, 16:09

Mäktigast i Hållbarhetssverige nummer 21-30.


 

21. Kerstin Lindvall

Foto: Jessica Gow/TT

21. Kerstin Lindvall
Hållbarhetschef, Icagruppen (39)
Som hållbarhetschef på Sveriges största livsmedelskedja som dessutom driver bank-, försäkrings-, fastighets- och apoteksrörelse har Kerstin Lindvall alla önskvärda möjligheter att påverka den hållbara utvecklingen.

 

22. Catarina Rolfsdotter-Jansson

22. Catarina Rolfsdotter-Jansson
Ordförande, Global Utmaning (Ny)

Catarina Rolfsdotter-Jansson har genom flera plattformar stora möjligheter att påverka och driva hållbarhetsagendan framåt. Nyligen blev hon ordförande för tankesmedjan Global Utmaning och hon är sedan tidigare talesperson för Våra barns klimat, tidigare Föräldravrålet. Catarina har talat inför FN:s generalförsamling och gjorde en av de första filmade intervjuerna med Greta Thunberg.

 

23. Markku Rummukainen

Foto: Kennet Ruona

23. Markku Rummukainen
Professor i klimatologi, Lunds universitet (48)

Markku Rummukainen är en av världens främsta klimatexperter. Som Sveriges representant i FN:s klimatpanel IPCC är han med och formulerar vetenskapens budskap till politiker vars uppgift det är att genomdriva den nödvändiga klimatomställningen. 

 

24. Anders Langworth

24. Anders Langworth
Hållbarhetschef, Nordea (Ny)

Som hållbarhetsansvarig för Nordens största bank med ett förvaltat kapital på hela 3 300 miljarder kronor och en nästan lika stor låneportfölj har Anders Langworth stor möjlighet att påverka. Nyligen blev han också invald i den globala bankstyrelsen för United Nations Environment Programme Finance Initiative, Unep Fi, som sätter riktningen för över 200 medlemsbanker runt om i världen. En riktig powerplayer som vi sannolikt får se mycket av framöver.

 

25. Maria Soxbo

25. Maria Soxbo
Grundare, Klimatklubben, ”Hållbara svepet” och Plan B-podden (Ny)

Maria Soxbo driver opinion, skriver och inspirerar till omställning i sina många olika kanaler. ”En stark, tydlig och inspirerande röst som navigerar snyggt och kritiskt mellan beslutsfattare, företag och individ, och förmedlar klimat och hållbarhet på ett lättförståeligt sätt till gemene man”, enligt en av Aktuell Hållbarhets läsare.

 

26. Anna Denell

Foto: fotograf@gustavkaiser.se

26. Anna Denell
Hållbarhetschef, Vasakronan (21)

Sveriges bästa hållbarhetschef 2019 har på Vasakronan lyckats visa sambandet mellan hållbarhet och ökad lönsamhet. Nu fortsätter hon framgångsresan.

Hur kan fastighetsbranschen bli mer hållbar under 2021? 

– Den enskilt viktigaste frågan för oss i bygg- och fastighetsbranschen är att se till att redan byggda hus används mer effektivt, så att vi inte behöver bygga så många nya hus. Att bygga nytt påverkar nämligen miljön mycket på flera olika sätt genom till exempel förlust av biologisk mångfald, klimatpåverkan samt förbrukning av icke förnybara naturresurser. I vår bransch behöver vi även fokusera mer på att minska risken för utnyttjandet av utländsk arbetskraft samt att få ned antalet allvarliga arbetsplatsolyckor.

För Vasakronan gäller det nu att trots pandemin behålla tempot i arbetet med att bli klimatneutrala i hela värdekedjan till 2030. 

– Det är en oerhört tuff målsättning och det finns ingen tid att förlora, så vi måste jobba på trots ändrade förutsättningar. På kort sikt kan den nya EU-taxonomin också bli en utmaning för vår gröna finansiering. Det hoppas vi dock kunna överbrygga genom att systemet för energideklarationer för byggnader i Sverige görs om och harmoniseras till en gemensam EU-standard.

 

27. Mattias Goldmann

Foto: Anna W Thorbjörnsson

27. Mattias Goldmann
Hållbarhetschef, Sweco (7)
På tiden då Mattias Goldmann var vd på Fores lyckades han ta sig till förstaplatsen på den här listan år 2016. Nu har han lämnat tankesmideriet för konsultjätten Sweco, men behåller ändå positionerna imponerande högt. 

 

28. Ingrid Petersson

28. Ingrid Petersson
Generaldirektör, Formas (13)

Ingrid Petersson har det yttersta ansvaret på forskningsrådet Formas där styr över fördelningen av över 1 miljard kronor i anslag till forskning kring hållbar utveckling. 

 

29. Rickard Nordin (C)

29. Rickard Nordin (C)
Riksdagsledamot och klimat- och energipolitisk talesperson, Centerpartiet (92)

Centerpartiets samarbete med regeringen har gett Rikard Nordin nya möjligheter att påverka svensk rikspolitik kring klimat och energi. De möjligheterna har han inte försummat, vilket märks på uppsvinget här på listan.

Hur ser du på hållbarhetsåret 2020?

– 2020 kommer gå till historien som ett väldigt speciellt år. Jag kommer trots det ta med mig flera positiva delar. Den förnybara energin fortsätter att rasa i produktionskostnad. Det bådar gott för den gröna omställningen. Vi ser också att nya resmönster och mötesmöjligheter har öppnats upp, vilket jag ser fram emot att vi kan spinna vidare på när pandemins härjningar börjar klinga av. 

Du har engagerat dig i frågan om EU:s taxonomi, hur ser du på utvecklingen här?

– Jag är djup orolig för att taxonomin har blivit ett sätt att pusha åtgärder bakvägen som tidigare inte gått igenom. Den oförståelse som finns för inte bara för bioenergins roll i att ersätta fossila källor, utan också för de konsekvenser dyrare kostnader skulle innebära för omställningen i stort. Här har EU-kommissionen tydligt gått vilse och regeringen har inte klarat av att leda dem rätt.

 

30. Johan Falk
Vd, Exponential Roadmap Initiative (Ny)

Johan Falk har på kort tid lyckats samla en mängd nationella och internationella företagsjättar att förbinda sina utsläpp till år 2030 genom Exponential Climate Action Roadmap och The 1,5 degree Playbook.

 

 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.