Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Hållbarhetsmäktigaste 2022, plats 11-20

Publicerad: 12 april 2022, 06:00

Mäktigast i Hållbarhetssverige nummer 11 till 20.


AHr

Aktuell Hållbarhet, redaktionen

redaktion@aktuellhallbarhet.se


 

Foto: Jessica Gow/TT

11. Mattias Frumerie

Sveriges chefsförhandlare i klimatfrågor (ny)

Sveriges chefsförhandlare på Cop26 i Glasgow, som till vardags arbetar på Miljödepartementet. Närmast på agendan står att säkra att världens länder genomför besluten, inte minst åtagandena att se över och stärka 2030-målen under 2022.

– Även efter mötet står det klart att mycket arbete återstår för att säkra att vi håller den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Men vi fick ett resultat som håller målet vid liv.

Den största utmaningen är brådskan, konstaterar han.

12. Peter Carlsson

Vd, Northvolt (74)

Chefar över Northvolts etablering i Sverige. Batterifabriken förändrar hela spelplanen för Norrlandsregionen. I november producerade återvinningsteamet sin första battericell baserad helt på återvunnet nickel, mangan och kobolt.

– Det var en viktig milstolpe, för att nå målet om 50 procent återvunnet material i våra celler senast 2030, och för att visa branschen vad som är möjligt, säger han.

Nu ska företaget börja återvinna i gigaskala och skala upp allt det som de hittills bara forskat fram och utvecklat i pilotskala. Utmaningen är att göra det snabbt nog.

Annika Digréus

13. Annika Digréus

Miljö- och klimatreporter, Sveriges Radio (ny)

Kunnig, uthållig och med lika hög dos integritet som nyfikenhet lyfter Annika Digréus Sveriges Radios miljöbevakning till en imponerande nivå. Utan henne vore miljö- och klimatjournalistiken mycket fattigare.

14. Per Bolund

Foto: Simon Samuelsoon / TT

14. Per Bolund (MP)

Språkrör, Miljöpartiet (8)

Som finansmarknadsminister pratade Per Bolund annorlund än sina företrädare, talen innehöll mycket grönt vilket var helt nytt, han pushade på att omställning skulle drivas av finanssektorn. Sedan 2019 är han ett av partiets språkrör. Förra året tog han över posten som miljö- och klimatminister från avgående Isabella Lövin fram tills dess att partiet lämnade regeringen.

Isadora Wronski

15. Isadora Wronski

Sverigechef, Greenpeace (59)

Som Sverigechef för världens största oberoende miljöorganisation rör sig Isadora Wronski mellan aktivism och högnivåmöten. Under 2021 har hon bland annat riktat blåslampan mot skogsbolag och tagit tydlig ställning i det hårda debattklimatet som präglar skogsfrågorna.

Anders Wijkman

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

16. Anders Wijkman

Hedersordförande, Romklubben och styrelseordförande, EU:s klimatinnovationsprogram Climate-Kic (46)

Med mångårig erfarenhet och internationella kontakter har Anders Wijkman stort inflytande i hållbarhetsdebatten. Han påverkar både svensk miljöpolitik och beslut i Europa genom sitt arbete i Romklubben. Den senaste tiden har han både hunnit kritisera valet av ny miljö- och klimatminister samt lämna nystartade Klimatalliansen.

17. Karin Lexén

17. Karin Lexén

Generalsekreterare, Naturskyddsföreningen (32)

Där det finns en miljökonflikt, där finns också Naturskyddsföreningen och Karin Lexén. Generalsekreteraren sedan 2017 har det senaste året inte bara varit ihärdig i frågor som Preemraff, Cementa och Kallak, utan även gjort sin röst hörd i biståndsfrågor och flyktingmottagande.

Björn Risinger

18. Björn Risinger

Generaldirektör, Naturvårdsverket (11)

Björn Risinger fortsätter hålla kursen för landets miljömyndighet nummer ett, trots osäkra politiska förutsättningar. År 2021 inleddes med en rekordstor budget för Naturvårdsverket, vilket tog en ny vändning i november när M-SD-KD-budgeten för 2022 kapade anslaget för skydd av natur med 2,4 miljarder kronor. Några personalnedskärningar ser generaldirektören dock inte framför sig.

19. Jan Moström

19. Jan Moström

Vd och koncernchef, LKAB (97)

Genom att vända LKAB mot en alltmer hållbar verksamhet visar Jan Moström att även industrijättar kan vara nyskapande. När LKAB inom ramen för Hybrit i juli förra året meddelade att företaget producerat 100 ton fossilfri järnsvamp var det till stor del ett resultat av Jan Moströms vision och ledarskap.

Jakob Lagercrantz

Foto: Pax Engström Nyström för Aktuell Hållbarhet

20. Jakob Lagercrantz

Vd och grundare, 2030-sekretariatet (47)

Saknaden är stor efter förgrundsgestalten inom hållbara transporter som gick ur tiden i början av mars. År 2013 grundade han tillsammans med Mattias Goldmann 2030-sekretariatet, vars syfte är att säkerställa att det svenska klimatmålet nås om att minska utsläppen från transportsektorn med 70 procent till 2030.  Sedan 2014 och fram till förra året arrangerade 2030-sekretariatet konferensen Ekotransport tillsammans med Aktuell Hållbarhet i april varje år.

– Jakob brann verkligen för miljö- och klimatfrågor. Han rörde sig fritt mellan rollerna som expert, lobbyist, organisatör, moderator, aktivist och skribent. Jakob var otålig, ville se resultat och göra skillnad, och det lyckades han ofta med, säger Björn Anderberg, redaktör på Aktuell Hållbarhet och Ekotransports programproducent.

Enligt Mattias Goldmann och Maria Stenström på 2030-sekretariatet var Jakob Lagercrantz tydlig med att uppdraget är större än personen, med en klar och konkret önskan att det arbete han startat ska drivas vidare och fullföljas.

”Målbilden förblir därför just som Jakob formulerat den: En stor fest på nyårsafton 2030 då klimatmålet är uppnått och sekretariatet han startade kan läggas ner”, skriver de i en kommentar. Sekretariatet instiftar nu ett pris till Jakob Lagercrantz minne, som kommer lanseras under Almedalsveckan.

Läs mer om Sveriges 101 hållbarhetsmäktiga

Hon är mäktigast i Hållbarhetssverige 2022

Hållbarhetsmäktigaste 2021, plats 2-10

Hållbarhetsmäktigaste 2021, plats 11-20

Hållbarhetsmäktigaste 2021, plats 21-30

Hållbarhetsmäktigaste 2021, plats 31-40

Hållbarhetsmäktigaste 2021, plats 41-50

Hållbarhetsmäktigaste 2021, plats 51-60

Hållbarhetsmäktigaste 2021, plats 61-70

Hållbarhetsmäktigaste 2021, plats 71-80

Hållbarhetsmäktigaste 2021, plats 81-90

Hållbarhetsmäktigaste 2021, plats 91-101

Så gjordes listan Mäktigast i Hållbarhetssverige 2022

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev