Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Han är Sveriges hållbarhetsmäktigaste 2021

Publicerad: 2 februari 2021, 16:10

Foto: Amanda Lindgren


Som nationell samordnare har Svante Axelsson lyckats samla i stort sett hela det svenska näringslivet för en total klimatomställning. Nu är det dags för näringslivets klimatfärdplaner att genomföras när Fossilfritt Sverige går in i andra halvlek.


Ämnen i artikeln:

Fossilfritt Sverige

HÅLLBARHETSMÄKTIGAST 2021

1. Svante Axelsson
Nationell Samordnare (3:a 2019)

Det är dags för andra halvlek där näringslivets 22 klimatfärdplaner ska gå från ord till handling. Svante Axelsson, mäktigast i Miljösverige 2021, tänker fortsätta leda arbetet. Till Aktuell Hållbarhet berättar han om de sex nya strategierna som ska leda till att företagen verkligen uppnår sina mål och löften om klimatneutralitet. 

Foto: Amanda Lindgren

I planerna finns också regionala och kommunala handlingsplaner som underlättar företagens genomförande samt att utveckla det han kallar ”Sverigeberättelsen” om hur det ska gå till när Sverige blir fossilfritt.

– Det handlar bland annat om att vi ska ha årliga revisioner och event för att se hur väl det går med genomförandet av planerna och beslut av de nödvändiga politiska förslagen.

Vilka politiska beslut behövs för att klimatfärdplanerna ska kunna förverkligas?

– Det finns ju en del beställningar från Fossilfritt Sverige och vi kommer snart med en ny lista på politiska förslag som bör genomföras. Flera förslag är redan genomförda som till exempel reduktionsplikten. Viktigaste nu är att få till snabbare besluts- och tillståndsprocesser men det behövs också en nationell elplan så alla vet när elen kan vara på plats och att eleffekten kan garanteras.

Foto: Amanda Lindgren

Vissa hävdar att det finns inbyggda motsättningar mellan de olika klimatpolitiska färdplanerna. Hur ser du på den oron?

– Våra strategier är till för att lösa det här pusslet. Det är helt riktigt att alla färdplanerna inte går ihop riktigt tillsammans. Förhoppningsvis kommer strategierna att lösa upp de här knutarna. Batteristrategin som redan är lanserad löser en del frågetecken. Vätgasstrategin är väldigt viktig för att få ihop energipusslet. Vätgasstrategin har också bäring på nästa strategi som handlar bioenergi. Det är också bioenergifrågorna som alla snackar om. Här kommer vätgasen förhoppningsvis att ta en del av den förnybara energi som behövs, svarar Svante Axelsson.

Vad har Fossilfritt Sverige i verktygslådan om någon bransch inte verkar nå sina åtaganden?

– Om någon bransch inte levererar så drar vi i gång med de sex strategierna jag nämnde. Nu är vårt enda fokus att genomföra planerna. Här kommer de årliga revisionerna att vara mycket viktiga. Vi kommer så klart också att granska om politiken ger de förutsättningar som behövs för enskilda branscher.

Hur känns det att ta över mäktigasteplaceringen efter Greta Thunberg?

– Man känner sig ödmjuk. Greta är ett mirakel och det är helt otroligt hur hon har lyckats föra ut sitt budskap över hela världen. Jag såg filmen nyligen. Jag blev helt tagen av hur en enskild individ kan få en så enormt stor kraft i sitt budskap. Samtidigt känns det bra att ta över utmärkelsen. Greta Thunberg visar på de naturvenskapliga utmaningar vi står inför och påminner att klockan är fem över tolv. Mitt fokus är att lösa problemen.

Foto: Amanda Lindgren

 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Fossilfritt Sverige

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.