Hållbarhetsarbete
Han varnar för att ge hållbarhetsrapporteringen för mycket fokus
Publicerad: 16 mars 2023, 12:35
Bolidens kommunikationsdirektör Klas Nilsson är skeptisk till ökad hållbarhetsrapportering.
Foto: Boliden
Omställningen bygger på mineraler och metaller, men samtidigt måste gruvjätten Boliden få ner de egna utsläppen. Den här balansakten diskuterade Klas Nilsson, kommunikationsdirektör på Boliden, under Hållbara Finanser.
Som företag måste man utgå från verkligheten när man sätter sina hållbarhetsplaner, underströk Klas Nilsson, kommunikationsdirektör, Boliden, på ett frukostseminarium på Hållbara finanser i DNB:s regi där han deltog i en panel.
– Man måste utgå ifrån hur verkligheten ser ut idag och fråga sig vad man kan göra med den i sitt företag och i sin enhet, hitta affärsmodeller för det i företaget och i leveranskedjorna. Det går inte att fantisera om hur den skulle kunna se ut och vad man då skulle kunna göra.
Man måste vara realistisk och ta små steg, framhöll han.
– Det finns inga stora lösningar, utan det handlar om små lösningar för att i små steg driva omställningen framåt. När det gäller kompetens och teknik ligger Sverige långt fram.
Han passade på att peka på Bolidens dubbla roller.
– Omställningen bygger på metaller och mineraler från gruvor. Det behöver alla. Vår andra roll är att få ned våra egna utsläpp. Vi gör inte perfekta metaller än, men vi är på god väg.
Boliden investerar nu 4 miljarder kronor i omställningen av verksamheten varje kvartal.
– Det är mer än någonsin i ett industriellt företag som vårt. Trycket kommer från medarbetarna. Vid rekrytering är det klart att de vill se att vi är en del av lösningen, som funkar globalt.
Finns betalningsviljan?
– Globalt är vår bransch inte den mest snabbrörliga. Vi producerar low carbon zink och koppar med cirka en fjärdedel av snittet av det globala klimatavtrycket. Det finns intresse för det. Men vi säljer råvaror med en massa mellanled. Det gäller att få hela värdekedjan att anamma detta. Man ska inte tro att betalningsviljan finns i mellanleden. Notan hamnar i slutledet. Det finns inte tillräckliga marginaler i mellanleden. Det kommer dock skilja sig mycket från bransch till bransch. För en bil finns kanske betalvilljan hos slutkunden, i andra branscher är det inte lika säkert.
”Finns ens metallerna att tillgå om alla vill ha?”, frågade han sedan sig själv och svarade:
– Ja, men priset sticker kanske när utbud och efterfrågan inte jobbar tillsammans.
”Finns de i Europa?”, fortsatte han:
– Ja, men de bryts inte här.
”Är det en långsiktigt hållbar inställning till råvarubranschen?” undrade han till sist retoriskt.
– Nej. Europa måste acceptera fler gruvor och malmbrytning annars hamnar den gröna omställningen i papperskorgen, slog han fast.
Hur ser er plan ut?
– De närmaste åren vet vi exakt vad vi ska göra. Vi driver utvecklingen med Epiroc, Sandvik, ABB med flera. De säljer sedan på en global marknad med oss som testbädd och marknadsföring. Det är enormt bra för oss.
Han varnar för en nackdel med ökad hållbarhetsrapportering.
– Det finns en nackdel med för mycket diskussion kring rapportering. Det viktiga är att få verksamheten att medverka i omställningen, säger Klas Nilsson.
Läs mer: Tema Hållbara finanser
Så ska de finansiella flödena styras rätt: ”Har tagit tid att vända skutan”
Därför säger företagen inget om gröna förbättringar
Så kan små och medelstora företag påverkas av taxonomin
Bakslag för gröna obligationer – minskar för första gången
Enkät: Vad är viktigast att göra nu inom området hållbara finanser?