Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Här är miljömyndigheterna som ska välkomna visselblåsare

Publicerad: 1 november 2021, 10:18

EU:s nya visselblåsarlag börjar ge effekt i form av olika lagar och förordningar. Nu pekar regeringen ut vilka myndigheter som ska ta emot externa visselblåsare.

Foto: wildpixel

Vissa myndigheter får ett särskilt ansvar att ta emot och hantera tips utifrån. Dessutom inrättas ett statsbidrag för att stötta visselblåsare med information och råd.


Ämnen i artikeln:

RegeringenNaturvårdsverketEnergimyndighetenKemikalieinspektionenHavs- Och VattenmyndighetenJordbruksverketSkogsstyrelsenBoverketLivsmedelsverketTransportstyrelsen

Regeringen pekar nu ut vilka myndigheter som ska ta emot tips när visselblåsare i näringslivet inte tas på allvar eller vågar larma internt. På listan finns länsstyrelserna och ett 30-tal myndigheter, bland annat Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Kemikalieinspektionen, Energimyndigheten, Jordbruksverket, Skogsstyrelsen, Finansinspektionen, Boverket, Livsmedelsverket och Transportstyrelsen.

Ett särskilt huvudansvar får Arbetsmiljöverket som ska se till att arbetsgivare lever upp till lagkraven enligt visselblåsarlagen och ta emot larm som inte täcks av de andra särskilt utsedda myndigheterna.

Dessutom kommer arbetsmarknadens parter och vissa ideella organisationer att kunna få statsbidrag för att hjälpa visselblåsare med information och råd för att skydda sig själva.

”Alla arbetstagare ska ha rätt att larma om missförhållanden. Det är viktigt för den enskilde, men det är också en viktig del av ett fritt och demokratiskt samhälle. Genom införandet av visselblåsarfunktioner blir det lättare och tryggare att slå larm”, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i en kommentar.

Jesper Saltebro

Reporter

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.