onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

H&M svarar på kritiken om uteblivna löner

Publicerad: 10 maj 2022, 09:32

Fair Actions aktieägarförslag på H&M:s årsstämma fick stöd av storbanken Länsförsäkringar. Foto: Fair Action/Fredrik Sandberg (TT)

Storbanken Länsförsäkringar ställde sig bakom ett förslag på H&M:s årsstämma som krävde att klädjätten säkerställer att alla arbetare i leverantörsledet ersätts för uteblivna löner och avgångsvederlag under coronapandemin.

Ämnen i artikeln:

HållbarhetskommunikationH&MSocial hållbarhet

JF


Organisationen Fair Action krävde på H&M:s årsstämma den 4 maj att klädjätten ersätter alla arbetare i bolagets leverantörsled för uteblivna löner och avgångsvederlag under coronapandemin.

Förslaget fick stöd av storbanken Länsförsäkringar, som äger aktier i H&M motsvarande 0,2 procent av röstvärdet i bolaget. Det uppger organisationen på sin hemsida.

– Det sänder en stark och viktig signal till H&M om att frågor om löner och arbetsvillkor är något som deras ägare tar på stort allvar, säger Nina Wertholz, projektledare på Fair Action. 

– Vår förhoppning är att de andra bankerna ska gå i Länsförsäkringars spår och ställa samma krav på H&M i sin ägardialog med bolaget, fortsätter hon. 

Enligt Nina Wertzholz var det här första gången som en svensk storbank ställde sig bakom ett av Fair Actions eller samarbetspartnern Clean Clothes Campaigns förslag. 

– En trend vi kunnat se är att bankerna tar sitt ägaransvar på större allvar. Det är ett ökat intresse från ägarnas håll att ha en aktiv ägardialog, säger hon.

Bakgrunden till förslaget är en rapport från Fair Actions samarbetspartner Clean Clothes Campaign som visade att fabriksanställda i textilindustrin inte fått sina lagstadgade löner och avgångsvederlag under coronapandemin. Efter pandemins första tretton månader uppgick det totala beloppet till uppskattningsvis 100 miljarder kronor. 

Den 27 april skrev Fair Action att 2 000 anställda på H&M-leverantören Gladpeer Garments i Kambodja fortfarande väntar på att få ut avgångsvederlag som uppgår till totalt 13 miljoner kronor.

H&M:s ansvarig för social hållbarhet, Hendrik Alpen, svarar i ett mejl att samarbetet med Gladpeer Garments avslutats och att arbetarna hos leverantören fått löner och avgångsvederlag inom ramen för ett avtal med fackförbunden. 

”Gladpeer Garments avslutade på eget initiativ sin affärsrelation med H&M-gruppen i början av 2020 och vår sista order lades i februari samma år. Vårt team i Phnom Penh (Kambodjas huvudstad, reds. anm.) har trots detta varit i nära dialog med fackförbund som informerat om att man nu ingått ett avtal som bland annat reglerar betalning av avgångsvederlag. Denna avtalsprocess har övervakats av Arbetsmarknadsdepartementet i Kambodja. Enligt den information vi har så har samtliga arbetare hos leverantören fått löner och avgångsvederlag utbetalda i enlighet med detta avtal.”

Han betonar att H&M kräver att samtliga leverantörer betalar sina anställda lagstadgad lön, förmåner och avgångsvederlag, vilket framgår i bolagets uppförandekod. 

”Det har under pandemin förekommit incidenter kopplade till löneutbetalningar och vi har enligt våra sedvanliga rutiner varit engagerade för att komma fram till lösningar. Enligt den information vi har i dag har samtliga arbetare hos våra leverantörer fått den lön och avgångsvederlag som de har laglig rätt till”, skriver Hendrik Alpen vidare. 

 

Fair Actions förslag på H&M:s årsstämma

”Årsmötet uppmanar bolagsstyrelsen att, genom förhandlingar med fackliga parter, ta fram ett transparent och juridiskt bindande avtal i syfte att:

 

1. Säkerställa att alla arbetare i H&Ms leverantörsled får ersättning för de innestående löner och lagstadgade avgångsvederlag som många arbetare inte fick utbetalade under coronapandemin.

 

2. Säkerställa, genom att upprätta en juridisk bindande garantifond för avgångsvederlag, att arbetare aldrig mer blir lämnade utan ersättning ifall den fabrik de arbetar på går i konkurs eller av andra skäl inte betalar ut den ersättning arbetarna har rätt till.”

 

Källa: H&M (Ärenden till årsstämman 2022)

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev