Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Hög förväntan på företagens klimatarbete – men få litar på hållbarhetskommunikationen

Publicerad: 4 maj 2022, 09:52

Endast en av fyra svenskar litar på företagens hållbarhetskommunikation, enligt en ny undersökning.

Foto: Getty Images/Bsd555

Företagen spelar en central roll för att lösa klimatkrisen. Det uppger en majoritet av svenskarna, som samtidigt har svårt att avgöra hur hållbara företag och produkter är.

Ämnen i artikeln:

Hållbarhetskommunikation

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Svenskarnas syn på näringslivets hållbarhetsarbete kan beskrivas lite som en rävsax. Å ena sidan anser sju av tio att det är viktigt att företag aktivt bidrar till att lösa klimatkrisen. Å andra sidan litar endast en var fjärde svensk på företagens hållbarhetskommunikation. Dessutom tycker majoriteten att det är svårt att utvärdera hur hållbar en produkt eller ett företag är. Det framgår av en ny undersökning som genomförts av IT-konsultbolaget Tietoevry.

”Vi ser att många företag söker kunskap och verktyg för att bli mer hållbara, något som konsumenter och andra viktiga målgrupper efterfrågar och som i och med EU:s nya taxonomi kommer att hamna ännu högre upp på agendan. Samtidigt finns det en utmaning i att lyckas berätta om de hållbara steg man tar som företag”, säger Ulrika Lagerqvist von Unge, hållbarhetsrådgivare på Tietoevry, i en kommentar.

Hälften av de svenska respondenterna mellan 18 och 29 år svarar att företags hållbarhetsarbete påverkar deras köpbeslut. Bland de över 60 år är motsvarande siffra 30 procent. Undersökningen genomfördes av Yougov på uppdrag av Tietoevry. Totalt deltog 4 023 respondenter över 18 år i undersökningen, varav 1 009 var från Sverige.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev